Ny forskning: Hundar kan skilja på olika språk

Foto: pixabay

Nu är det bevisat att hundar kan uppfatta då du pratar ett annat språk än ditt modersmål.

Nyligen rapporterades det om att hundar kan urskilja så många som 89 olika ord, nu har ett helt annat forskarteam kommit fram till att hundar kan skilja på då människor pratar olika språk. Samma forskning fastställde att hundar också kan skilja mellan slumpmässiga ljud och språk, och att ju äldre hunden är, desto bättre är den på att förstå skillnaden.

Hundar kan tränas i att förstå verbala kommandon på vilket språk som helst, och många verkar känna till ljudet av en konservöppnare på väldigt långt avstånd. Tidigare forskning har visat att denna förmåga inkluderar att förstå 89 olika ord, oavsett vilket språk som talas av sin ägare.

Senaste forskningen gick ut på att se hur en hunds hjärna reagerar på ljudet av olika mänskliga språk, särskilt hundar som har vuxit upp med människor som bara talar ett språk.

Så kom forskningen av olika språk till

För några år sedan flyttade Laura V. Cuaya som är postdoktor vid Eötvös Loránd University i Budapest och projektledare för den nya studien, som publiceras i NeuroImage. från Mexiko till Ungern. Hennes hund, Kun-kun, följde med till Ungern. Tidigare hade hon bara pratat spanska med hunden. Nu väcktes nyfikenheten om Kun-kun märkte att människor i Budapest talade ett annat språk, dvs ungerska?

För att testa hypotesen tränade Cuaya och hennes kollegor Kun-Kun och 17 andra hundar att sitta stilla i en hjärnskanner medan de bär hörlurar och lyssnade på olika ljudspår. Liksom Kun-kun hade alla hundarna bara blivit utsatta för ett språk under sina liv, antingen spanska eller ungerska.

Väl inne i hjärnskannern spelades för varje hund upp tre uppsättningar ljudspår. Först fick hundarna lyssna på ord talade på det språk de var bekanta med. Sedan fick varje hund lyssna på samma fraser igen, den här gången på ett okänt språk. Slutligen fick varje hund lyssna på en remixad version av frasen på deras egna välbekanta språk men som förvrängdes på ett sätt som var onormalt för mänskligt tal.

Som väntat visade hundarnas hjärnskanningar att de kände igen det välbekanta språket och inte det främmande. Dessutom reagerade hundarnas hjärnor helt annorlunda på det förvrängda talet, vilket betyder att de på något sätt noterade att det inte var ett riktigt språk.

”Hundhjärnor, som mänskliga hjärnor, kan skilja mellan tal och icke-tal.,” säger studiens medförfattare Raúl Hernández-Pérez i pressmeddelandet som tillkännager resultaten. ”Men mekanismen bakom denna taldetekteringsförmåga kan skilja sig från talkänslighet hos människor: medan mänskliga hjärnor är speciellt inställda på tal, kan hundhjärnor helt enkelt upptäcka ljudets naturlighet.”

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.