Undvik bråk om husdjuren vid separation – Lexly lanserar nytt avtal för djurägare

Foto: pixabay

Att skaffa ett husdjur är ett stort beslut, att göra det tillsammans med någon annan är ett ännu större åtagande. Att vara två som ska enas om hur man bäst tar hand om hunden eller katten kan vara komplicerat. Genom att reglera villkoren för samägandet av ett husdjur går det att undvika onödiga konflikter och oklarheter, därför lanserar Lexly nu ett avtal för alla de som äger husdjur tillsammans. 

Att skaffa husdjur tillsammans med någon kan vara otroligt givande och mysigt, oavsett om man som sambo eller gifta skaffar en katt tillsammans eller om två vänner köper, och delar på ansvaret för en hund. Men många glömmer att fundera på vad som händer med djuret om man går igenom en separation eller blir oense om hur man bäst tar hand om sin nya vän.

–  Även husdjur påverkas av bråk och stök i en separation eller relation. I en parrelation är det viktigt att tydliggör vad som ska hända med husdjuret vid en eventuell separation. Om man i stället köpt husdjuret tillsammans med en vän bör man bestämma i förväg om hur djuret ska skötas och hur ansvarsfördelningen ska se ut. Med ett skriftligt avtal blir det enkelt att bevisa vad ni har kommit överens om, säger Helena Koos, senior jurist på Lexly. 

I lagens mening ses ett husdjur som lös egendom och behandlas därför rättsligt precis som en bil eller tv. Vid en skilsmässa ingår husdjuret i det s.k giftorättsgodset vilket innebär att det ekonomiska värdet av husdjuret ingår i bodelningen. Vid en samboseparation ingår inte husdjuret i bodelningen. Här kan i stället lagen om samäganderätt bli aktuell.

– Om husdjuret ses som samägt innebär det att båda ägares samtycke krävs vid beslut, det kan till exempel handla om skötsel, vård, och investeringar. Kommer man inte överens kan man ansöka om en god man som bestämmer över husdjuret tills vidare, förklarar Helena. 

En sista utväg för två djurägare i konflikt är offentlig auktion. En drastisk åtgärd att ta till. 

– Det värsta som kan hända vid en längre tids konflikt mellan två husdjursägare är att den ena begär att husdjuret ska säljas på offentlig auktion. Det innebär att den som är mest köpstark kommer kunna köpa ut den andra parten, förklarar Helena. 

Möjligheten att framtvinga en offentlig auktion går att avtala bort med ett samäganderättsavtal så att båda delägarnas samtycke alltid krävs. Genom att reglera villkoren för samägandet av husdjuret går det att undvika onödiga konflikter och oklarheter. I avtalet “Äga husdjur tillsammans” framtaget av Lexly kan man bland annat gemensamt bestämma hur kostnader för husdjuret ska fördelas, förpliktiga ägarna att ta särskilt väl hand om husdjuret och bestämma vilken rätt till umgänge respektive ägare ska ha. 

– Att tydliggöra ansvar för sitt husdjur vid en eventuell separation eller konflikt redan när den nya familjemedlemmen ansluter till familjen är att värna om allas bästa. I lagens mening ses husdjur som egendom, men i realitet är det ju individer med känslor. Att skriva ett avtal om hur man bäst tillgodoser sin bästa väns behov borde därför alla djurägare göra, avslutar Helena.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.