Världsdagen för djur som lever i laboratorier – 25 700 hundar används vid djurförsök årligen

Söndagen den 24 april, Världsdagen för djur som lever i laboratorier. Djurskyddsorganisationen Cruelty Free Europe och andra grupper över hela Europa och utanför Europa kommer att hålla en onlinedag för protester som uppmanar Europas beslutsfattare att lyssna och göra mer för att få slut på djurförsök i EU.

Världsdagen, som hålls årligen, till minne av de miljontals djur som används i experiment varje år. Bara under 2018 (det senaste året för vilket det finns siffror) fanns det över 10,6 miljoner djur i EU-laboratorier. Dessa katter, hundar, apor, kaniner, möss, fiskar, råttor, marsvin och andra kan ha injicerats eller tvångsmatats med giftiga ämnen, kirurgiskt stympats eller utsatts för skrämmande situationer för att framkalla ångest och depression.

Statistik visar att djuranvändningen i europeiska laboratorier minskar med endast 1 % i genomsnitt varje år. Om inte EU agerar för att införa en heltäckande, samordnad strategi för att driva på och påskynda ett slut på djurförsök, kommer det att dröja den största delen av ett sekel innan vi kommer att se ett slut på denna grymma behandlingen av djur.

25 700 hundar används vid djurförsök årligen

De officiella siffrorna avslöjade också över 25 700 användningar av hundar i laboratorier under år 2018 – en ökning med 20 % från 2017. Det var nästan 385 000 användningar av kaniner och nästan 3 000 användningar av katter; användningen av grisar hade ökat med 16 % till över 88 000; och det fanns över 74 000 användningar av får, en ökning med 13 %.

Cruelty Free Europes onlineprotest kommer att äga rum på Twitter och Facebook från 09:00 till 11:00 CET.

I och med EU:s förbud mot kosmetikatester på djur utlovades ett Europa där djur inte längre behöver lida och dö för kosmetikaprodukter. Detta löfte har brutits. Myndigheterna kräver fortfarande djurförsök för beståndsdelar som används i kosmetika, vilket strider mot allmänhetens förväntningar och önskemål och lagstiftarnas avsikt.

Ändå har vi aldrig haft så kraftfulla alternativa verktyg till djurförsök för att garantera säkerheten, eller en sådan gyllene chans att revolutionera skyddet av människor och miljön. Europeiska kommissionen måste upprätthålla och skärpa förbudet och övergången till djurförsöksfri säkerhetsbedömning.

SKRIV UNDER PROTESTLISTAN DU OCKSÅ

Cruelty Free Europes chef för offentliga angelägenheter, Kerry Postlewhite, sa: ”Vår protestdag är utformad för att skicka ett tydligt budskap till Europas beslutsfattare att medborgarna vill att djurförsök ska upphöra. Genom att stå tillsammans och signera www.savecrueltyfree.eu kan vi göra en verklig skillnad för djuren i Europa och skapa ett ostoppbart momentum för förändring.”

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #tävling

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.