Tips för en trygg hundpromenad

Det är viktigt att både du och din hund känner er trygga på era promenader. Det kan handla om omgivning, utrustning, kontakten mellan er men det kan även handla om vad för faror som lurar runt hörnet.

Läs vår artikel och ta del av tips för trygga och härliga hundpromenader både för dig och din pälskling.

Tips

När det är ljust ute har du en bättre översikt kring området du rör dig i och på din omgivning. Under höst och vintermånaderna blir dagsljuset kortare och när mörkret faller kan den välbekanta hundpromenaden plötsligt vara utmanande.

Försvarsspray och överfallslarm

Vill du känna dig extra trygg på hundpromenaden kan du bära med dig försvarsspray och överfallslarm. Med försvarsspray tänker kanske många pepparspray men det är inte tillåtet. Försvarsspray innehåller mentol, ättika eller andra irriterande ämnen som är utspädda med alkohol. När vätskan träffar ögonen uppstår en stor smärta och sveda.

Du kan även bära med dig ett överfallslarm på din promenad. Ett överfallslarm kan ge dig en känsla av trygghet och trycker du på larmet avger det ett mycket högt ljud.

Du ska synas

Tar du hundpromenad dagtid är det lättare för andra att se dig. Dock ska du inte ta för givet att du syns utan var alltid extra försiktig. Utmaningen blir större när mörkret faller, det är viktigt att både du och din hund syns.

Det är inte dumt att använda sig av ficklampa eller en pannlampa om du vill ha båda dina händer fria. På så sätt ser ni var ni går och underlättar för andra att se er i god tid. Glöm inte reflexerna. Det finns många varianter som du kan använda dig av. Reflexväst, reflexband, självlysande selar, LED-halsband med mera. Välj det som passar dig och hunden bäst, det viktigaste är att ni syns bra men även att det känns bekvämt.

Ett annat tips är att du ska klä dig i färg för att synas bättre. Undvik färger som smälter in i omgivningen så som svart, grått och brunt.

Var uppmärksam

Förutom att synas och ha en bra sikt är det även viktigt att du håller er i säkerhet och för att göra det behöver du vara i nuet och vara uppmärksam under promenaden.

Använd alltid koppel, på så sätt får du bättre kontroll och den springer inte iväg och jagar en hare eller springer ut i trafiken.

Låt telefonen ligga i jackfickan under promenaden. Med uppmärksamhet på hunden och omgivningen kan du reagera snabbare på händelser som kan inträffa längst promenaden.

Hantera trafik

Trafiken kan du inte påverka och det är svårt att förutspå hur den kommer att vara. Men det finns vissa saker du kan göra för att öka säkerheten.

● Planera hundpromenaden, vissa områden är säkrare än andra. För att undvika överraskningar kan du välja en bekant runda.

● Det är ofta mer trafik under tidig morgon och sen eftermiddag. Du kan alltid försöka undvika de mest trafikerade områden och välja ett lugnare område för din promenad.

● Finns det möjlighet så välj att gå på trottoaren. Måste du gå längst vägen är det viktigt att du går på rätt sida.

Använd reflex

Ta med hundgodis

Oavsett när eller var du går som kommer det finnas hinder eller distraktioner. För att hunden inte ska se detta som en spännande händelse kan du se till att hålla din hund uppmärksam genom att ha något riktigt gott till hands. På så sätt får du upp kontakten med din hund igen.

Använd dig av något som din hund gillar du kan göra egna hälsosamma godisar, använda frukt eller grönsaker. Hackad skinka eller korv brukar även vara populära alternativ.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #vetzoo #hundmode

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.