Parasit sprids bland hundar – så skyddar du din hund från smittan

Just nu sprids en av världens vanligaste inälvsparasiter mellan hundar i Kungälvs kommun.

Giardia, en av världens vanligaste inälvsparasiter som kan ställa till ett elände för den hund som drabbas.

Hur smittar Giardia?

Cystor från Giardiaparasiten utsöndras med hundens avföring. Cystorna är väldigt motståndskraftiga och kan leva kvar länge i miljön. Smitta sker framför allt fekal-oralt, vilket betyder att en hund kan infekteras via avföring som kommer i kontakt med munnen. Om en hund luktar eller slickar på avföring från en infekterad hund är risken stor för smitta. Giardia kan också vara svår att bli kvitt om en infekterad hund tvättar sig själv och återkommande får i sig parasiten. 

Cystorna som utsöndras i avföringen trivs extra bra i fuktig och sval miljö, och kan överleva i många månader om förhållandena är gynnsamma. De är dessutom tåliga mot olika typer av desinfektionsmedel, vilket gör att parasiten är svår att få bort. Den dör snabbare i varm, torr miljö samt vid frysning. Då är överlevnadstiden ca en vecka. 

Hur undviker du att din hund blir smittad?

 • Plocka upp efter din hund
 • Låt INTE din hund lukta på andra hundars avföring eller urin
 • Låt inte din hund dricka ur en annans hunds vattenskål
 • Låt inte din hund dricka ur offentliga vattenskålar på tex en restaurang

Fakta

Cystor av Giardia avges med avföringen från infekterad hund. Dessa cystor är mycket tåliga, bland annat är de resistenta mot flera desinfektionsmedel. De överlever flera månader i fuktigt och sval miljö men är känsliga för värme och uttorkning. Smitta mellan hundar kan spridas via infekterat vatten eller föda men ännu vanligare är förmodligen att smitta tas upp från närmiljön eller från en annan hund.

Giardia är en vanligt förekommande parasit, speciellt hos valpar. Cirka 25-30 procent av friska valpar utskiljer Giardia. I vilken ut¬sträckning smittade hundar kan överföra smitta till människa är omdiskuterat. Giardia intestinalis indelas i olika så kallade genotyper eller assemblages där hund oftast har de hundspecifika typerna som inte är zoonotiska.

Symtom

Giardia förekommer både hos friska och sjuka djur. Symtom visar sig framför allt i form av intermittent diarré och viktminskning, framför allt hos unga individer i uppfödningsmiljöer där djurtätheten är hög. Parasiten uppträder ofta som en opportunist, det vill säga symtom kan uppträda i samband med stress, plötsliga foderbyten eller tarmstörningar av andra orsaker.

Diagnos och behandling

Genom träckprovsundersökning kan cystor av Giardia påvisas.

Vid SVA diagnostiseras Giardia framför allt med hjälp av immunofluorescens-teknik som ger säker och snabb diagnos.

Exempel på terapeutika som kan används vid Giardia är fenbendazol. Sjuka djur bör isoleras från friska. Det är en fördel om man schamponerar pälsen i samband med behandling så att eventuella cystor avlägsnas. Behandling bör följas upp med förnyad träckprovsundersökning cirka 14 dagar efter avslutad behandling. Emellanåt måste djuret behandlas upprepade gånger.

Eftersom cystorna kan överleva länge i miljön rekommenderas att man i samband med behandling även sanerar miljön i de fall man har återkommande problem med Giardia.

Exempel på åtgärder vid sanering

 • Behandling + schamponering av de aktuella djuren
 • Rengör ytor noggrant så att alla rester av avföring avlägsnas. Låt torka.
 • Tvätta textilier, till exempel liggunderlag och filtar i tvättmaskin och låt torka ordentligt.
 • Diska mat- och vattenskålar i diskmaskin, låt torka.
 • Avlägsna avföring så ofta det är möjligt.
 • Ångtvätt (100 grader i en minut) med efterföljande noggrann torkning kan avdöda smitta. Golvvärme och bastu kan användas för att torka sådant som inte kan tvättas i maskin.
 • Desinfektionsmedel som kan användas för ytor när de är rengjorda och torra är Klorin och Virkon.

Källa Giardia SVA och AniCura

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #hundensvecka

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.