Hund fick i sig Xylitol – blev väldigt sjuk

Vi hoppas att alla som har hund eller tänker skaffa hund läser detta eller googlar ”giftigt för hund” för ingen hund skall behöva dö av varken xylitol, choklad, russin, vindruvor, lök, nötter, jäst, ekollon, olika blommor med mera. Läs här om vilka växter / blommor som är giftiga för hundar !

Nu är det dags att skriva om det igen Xylitol är mycket giftigt för hundar och de kan dö av en liten mängd xylitol!

En liten hund fick i veckan av misstag i sig drygt 10 tabletter Salivin, hunden hade under ett obevakat ögonblick hittat tablettasken i sin ägares handväska. Som tur i oturen låg hunden med tablettasken mellan framtassarna då ägaren fick syn på honom. Ägaren fattade rätt beslut och körde hunden akut till närmaste djursjukhus. Väl framme hos veterinären fick hunden kräkmedel och sattes i dropp. Ganska omgående kräktes hunden upp 10 tabletter Salivin som innehåller Fluor och Xylitol, båda ämnen är giftigt för hundar.

Veterinären tog flera olika blodprover på hunden där man kunde se ett förhöjt levervärde och ett annat värde som tyder på förgiftning. Hunden fick åka hem men skulle hållas under uppsikt och få någon tesked mat varannan timme under natten för att hålla blodsockret normalt. Följande dag togs nya blodprover som fortfarande inte var normala. Idag har det tagit ytterligare blodprover på hunden, vi har dock inte ännu hört från ägaren hur det har gått för dem. Till saken hör att hunden aldrig hann bli riktigt dålig utan hundägaren handlade exemplariskt och åkte akut omgående. Veterinären sa att det oftast är för sent om man väntar och ser hur hunden reagerar på en förgiftning.

SÖK ALLTID AKUT VETERINÄR OM DU MISSTÄNKER ATT HUNDEN FÅTT I SIG NÅGOT SOM KAN VARA GIFTIGT FÖR HUNDEN!

Xylitol är ett vanligt sötningsmedel som används i sockerfritt godis och tuggummi, xylitol kan orsaka hypoglykemi hos en hund. En hund kan inom loppet av 30 minuter, från det att den satt i sig ämnet, börja kräkas, bli slöa och få svårt att gå och stå.

Hypoglykemin märker man av på 10 till 15 minuter och den syns som apati, darrningar, trötthet och i värsta fall kollaps och andra anfallssymptom.

I allvarliga fall kan hunden få kramp eller drabbas av medvetslöshet. I vissa fall kan hunden även drabbas av leverproblem och en hund på tio kilo kan drabbas av symptom redan vid två till tre tuggummi.

Levertoxiciteten märker man av först då det gått 9 till 72 timmar efter att hunden ätit xylitol. Den visar sig som apati, diarré, uppkastningar, blödningar, gula ögonvitor och slemhinnor (ikterus).
Beroende på mängden xylitol hunden ätit kan man ibland ge socker till hunden för att få den att bli bättre igen. Uppsöka alltid veterinär om du misstänker att din hund fått i sig xylitol i stor mängd.

Så lite som 0,1 gram xylitol per kilo kan orsaka hypoglykemi, det vill säga att hundens blodsocker rasar. Det betyder att en tuggummidyna (otuggad) som innehåller 66 procent xylitol kan orsaka hypoglykemi hos en hund som väger under 15 kilogram. Två dynor kan orsaka det samma hos en hund som väger 20 till 30 kilogram.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.