Hundar med ångest har annorlunda hjärnor

De karakteristiska mönstren för hjärnaktivitet hos hundar liknade fynd hos personer med ångestsyndrom, enligt en ny studie.

Vissa hundar verkar lida av något som starkt liknar det vi människor känner som ångestsyndrom. Dessa hundar blir lätt nervösa och visar stark rädsla, till exempel inför höga ljud eller främmande människor och hundar. Vissa kan reagera med aggression i situationer när de blir oroliga.

Tidigare forskning på människor har visat att ångestsyndrom är kopplade till vissa mönster i hur olika nätverk i hjärnan fungerar. Vissa delar av hjärnan kan till exempel ha närmare kommunikation med varandra än normalt, medan andra kommunicerar sämre.

Forskaren Yangfeng Xu vid Gents universitet och hans kollegor undersöka om de också kunde hitta sådana ”ångestnätverk” hos hundar.

Undersökte hundar med MRI


Forskarna undersökte 13 hundar med ångestproblem och 25 friska hundar som de jämförde med. Alla hundarna sövdes innan de skannades i en MRI-maskin. Den mäter små förändringar i blodflödet i hjärnan, vilket ger en bild av aktiviteten i hjärncellerna.

Detta gjorde det möjligt för forskarna att jämföra aktivitetsmönstren mellan friska hundar och hundar med ångest, i ett tillstånd där de vilade och inte var vid medvetande.

Xu och hans kollegor jämförde också aktiviteten i hjärnan med ägarnas beskrivning av hundens beteende.

Hittade speciella mönster


Resultaten visade att det fanns en skillnad mellan de friska djuren och de med ångest.

Kontakten i nätverket relaterad till ångest var starkare och effektivare hos de sjuka hundarna. Aktivitetsmönstret i hjärnan stämde också överens med ägarnas beskrivningar av hundens ångestsymptom.

Det var mönster som påminde om de vi hittar hos personer med ångest. Resultaten tyder alltså på att några av de kombinerade mekanismerna kan ligga bakom hos båda arterna.

Tidigare forskning tyder också på att psykiska störningar hos människor och hundar har många likheter. Till exempel har samma läkemedel effekt hos båda arterna. Studier visar också att psykiska störningar är kopplade till liknande gener hos både människor och hundar.

Bättre behandling


Forskarna tror att resultaten kan vara användbara på flera sätt. För det första ger det mer insikt om ångest hos hundar. Detta kan i sin tur öppna möjligheter att utveckla bättre behandling, till exempel medicinering.

För det andra kan sådana studier av både hundar och andra djur också ge tips om vad som händer hos människor med ångest.

Men mer forskning behöver göras. Den nyligen publicerade studien har många svagheter, vilket gör resultaten osäkra.

Vet inte om hjärnaktiviteten orsakade ångest, eller vice versa


En svaghet är till exempel att det var ganska få hundar i studien. Det ökar sannolikheten att den uppenbara skillnaden mellan friska och sjuka hundar bara beror på slumpen. Det är också osäkert om resultaten kommer att gälla alla hundraser.

En annan fråga var att hundarna sövdes under undersökningarna. Kanske hade resultaten blivit annorlunda om de varit vakna.

Det kan också finnas andra skillnader mellan de två grupperna av hundar. Oroliga hundar kan till exempel ha ett svårt beteende, och kan ha hanterats på andra sätt än de friska hundarna. Detta kan i sin tur ha påverkat hjärnan.

Det är också värt att notera att vi inte vet om den karaktäristiska aktiviteten i hjärnan orsakar ångest, eller om det är ett resultat av ångest.

Källa: forskning.no

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.