Här är de billigaste hundraserna att äga

Går du i tankar om att skaffa hund? Förutom att välja en ras som passar din livsstil kan det också vara bra att ta hänsyn till alla utgifter som du kommer att få räkna med under hela hundens liv. En studie genomförd av Sambla har visat att kostnaden för att ha en hund varierar avsevärt beroende på ras.

Våra hundar är mycket mer än bara husdjur, de är en del av familjen. Men idag känner många hushåll av nuvarande inflation och med ökade kostnader blir våra älskade husdjur ännu en utgift att oroa sig för.

I vår undersökning ville vi därför hitta de mest prisvärda hundraserna att köpa, mata, försäkra och ta hand om. Det kommer nog inte som en överraskning att de fem billigaste raserna alla är mindre hundar. Mindre raser tenderar att kräva mindre och billigare mat – samt att de är billigare att försäkra och behandla.


Mest prisvärda hundraserna

1. Jackapoo

Jackapoo visade sig vara den allra billigaste hunden att äga i vår undersökning. En jackapoo är en blandras mellan jack russell terrier och en pudel. Det faktum att hunden är en blandras drar ner försäkringskostnaderna – då det generellt är billigare att försäkra en blandras jämfört med en renrasig hund.

Snittpriset för att äga en jackapoo under dess livstid lär vara drygt 95 000 kronor.

2. Patterdale Terrier

Den lugna arbetsterriern från England visade sig vara den näst billigaste hundrasen, med en prislapp på 115 559 under sin 13-åriga livslängd. Denna familjehunden har ett genomsnittligt inköpspris på 11 380, vilket är betydligt billigare än genomsnittet i vår undersökning.

Eftersom de är lite mindre kostar patterdale terriers i snitt endast 1 262 kronor om året att mata, vilket innebär en månadskostnad på dryga hundralappen. När det kommer till pälsvård är en patterdale terrier en hundras med lågt underhåll på grund av sin pälstyp, vilket gör att du kan spara mycket på skötselkostnader.

3. Borderterrier

På tredje plats kommer borderterrier, en av de mindre hundraserna av terriertypen, som kostar cirka 124 192 kronor under sin 13-åriga livslängd. Borderterriern är en lite dyrare hundras att köpa, en valp kostar ungefär 14 438 kronor, men kostnaderna för skötsel är mycket mindre än många andra raser.

Den genomsnittliga årliga försäkringskostnaden för en borderterrier är bara 5 948, vilket är billigare än genomsnittet. På samma sätt som för patterdale terrier innebär den korta pälsen att trimningskostnaderna är mycket lägre än genomsnittet, och på grund av dess ringa storlek är matkostnaderna bara 1 674 per år.

Dyraste hundraserna

1. Tibetansk Mastiff

Den tibetanska mastiffen ligger i topp som den dyraste hundrasen i vårt urval, och den kostar svindlande 414 716 kronor i genomsnitt över deras 13-åriga livslängd. Tibetansk mastiff är framför allt känd för sin storlek, vilket kan göra dem lite skräckinjagande, men de är överlag en kärleksfull familjehund. Rasen är dyr att köpa som valp, till ett snittpris på nästan 30 000 kronor, och deras matkostnader gör hundarna särskilt dyra – då de kostar runt 13 750 kronor att mata per år.

2. Newfoundlandshund

Newfoundlandshunden anses vara snäll och lättränad – och den kommer på andra plats i vår undersökning med en kostnad på 374 991 kronor under dess 10-åriga livstid. Denna storvuxna hund kräver regelbunden pälsvård – vilket kan kosta dig runt 6 321 kronor årligen, samtidigt som de äter för cirka 15 764 kronor om året.

3. Mastiff

Mastiff, även känd som engelsk mastiffen, är den tredje dyraste hundrasen och kostar 359 517 kronor under dess 11-åriga livslängd. Mastiff är en av våra äldsta hundraser och de kostar nästan 20 000 att köpa. De väger ofta runt 70 kilo och har en mankhöjd på mellan 70 och 90 centimeter – vilket som du förstår gör att du får räkna med en del matkostnader. Maten för en Mastiff beräknas kosta 19 740 kronor per år.

För mer information om hur mycket det kostar att äga varje hundras per år samt tips på hur man kan spara pengar som husdjursägare, se studien i sin helhet här.

Om undersökningen
Vi tittade på de bidragande faktorerna som hör till hundägande. Därefter undersökte vi den genomsnittliga kostnaden för varje kategori baserat på hundrasen och dess medellivslängd.

Det är en internationell studie som baseras på de 100 mest populära hundraserna – med lokala svenska prisuppgifter för försäkring och vaccinering.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.