Så mycket kostar det att ta med din hund på utlandssemester

Prislappen för husdjurets utlandssemester

Trots sämre hushållsekonomi planerar var tredje hund- och kattägare att fira semester utomlands och ta med sig husdjuret i sommar. Nödvändiga vaccinationer, EU-pass, transport och djurvänligt boende ställer krav på semesterbudgeten. ”Räkna med några extra tusenlappar för hundens eller kattens utlandssemester”, säger Patrik Olsson på Agria.

När semesterplanerna smids bland djurägare ute i landet visar en färsk undersökning* från Agria att var tredje hund- och kattägare planerar att ta med djuret på semestern inom eller utanför EU:s gränser.

– Det är självklart härligt att spendera semestern tillsammans, även om det kräver noggrann planering och kostar några extra tusenlappar, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.

För att undvika trubbel är det viktigt att förbereda resan i god tid. Grundkraven vid resor inom EU är att djuret ska vara id-märkt och ha en giltig rabiesvaccination för att få ett EU-pass. Därtill är det viktigt att kontrollera om det krävs extra vaccinationer, avmaskning eller annat i det specifika landet som ska besökas.  

Den extra resekostnaden för att fira semester utomlands med sin hund eller katt kan ligga mellan 4000–8000 kronor. Exempel på extra kostnader inför resan är:

  • En transportväska att förvara hunden eller katten i under resan kostar mellan 1 000 – 1500 kronor
  • Kostnaden för ett EU-pass och rabiesvaccination kostar mellan 1 500–2 000 kronor
  • Flygresa husdjur för under 8 kg inklusive transportväska i kabinen 500–1000 kronor
  • Flygresa med större hundar i lastutrymmet kan kosta upp till 3 000 kronor. Det krävs även en godkänd bur för transport i lastutrymme, kostnad mellan 800–2000 kronor beroende på storlek

Undvik att begå ett brott genom att anmäla husdjuret!
För att inte riskera att begå ett brott måste resande som har med sig hundar och katter inom eller utanför EU anmäla ankomsten till Tullverket och föra djuret in landet via en tullplats. Det enda undantaget är vid resor till och från Norge.

Djurägarnas planerade resmål för sommaren 2023 är:

  • Skandinavien, 16%
  • Övriga Europa, 11%
  • Utanför Europa, 2%

Undersökningen gjordes av Xtreme på uppdrag av Agria och 816 hund- och kattägare bidrog med svar.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.