Storpudeln Ales borrelia har hittills kostat husse ca 186 000 kronor

Fästingsäsongen är i full gång. Vill det sig illa kan även hundar drabbas och bli sjuka av fästingburna sjukdomar – för Jan Andersson och storpudeln Ale höll det på att sluta riktigt illa, skriver svenskayle.

Som alla vet så bär fästingar på flera olika sjukdomar, både vi människor och hundar kan drabbas av sjukdomar efter fästingbett. Det gäller att skydda sin hund mot fästingar och om hunden ändå blir biten så gäller det att ta bort fästingen så fort som möjligt. Hundar kan insjukna i två olika bakterieburna sjukdomar, borrelia och granulocytär anaplasmos.

”Ledande veterinär Sanna Viitanen på Smådjursjukhuset vid Helsingfors universitet säger att många hundar kommer i kontakt med dessa bakterieburna sjukdomar, men att de flesta hundar utvecklar antikroppar utan att kliniskt insjukna. Endast en liten del av dessa hundar insjuknar i borrelia eller anaplasmos. TBE är ytterst sällsynt bland hundar”, skriver Svenskayle.

Storpudeln Ale insjuknade i borrelia år 2019. Det började med att han kräktes men det avfärdades som kräksjukan. Senare blev han dålig igen och då konstaterade veterinären att han hade fått en permanent skada på njurarna och att det fanns aktiv borrelia i blodet.  Minskad aptit, trötthet, ömma leder och feber är vanliga symtom vid så kallad akut anaplasmainfektion.

För hunden Ale blev det sammanlagt 16 besök hos veterinären och veterinärkostnaderna uppgick till 16 000 EURO motsvarande ca 186 000 svenska konor. Enligt Ales husse har det varit värt varenda krona att hunden klarade sig och fått leva dessa år trots sjukdomen som en fästing orsakade honom för flera år sedan.

Även om det är få hundar som insjuknar så är det viktigt att skydda sin hund mot fästingar då vi får in allt flera ovanliga fästingar till Sverige och riskerna blir allt påtagligare med flera ovanliga sjukdomar hos våra hundar.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.