Allt fler hundar blir ormbitna – behandling kostar upp till 46 000 kr

Antalet skadeanmälningar vid ormbett hos hundar ökar. Hundägare står inför betydande ekonomiska påfrestningar då behandling och vård kan bli kostsamma. Lassie, en ledande aktör inom förebyggande djurförsäkringar, rapporterar att den högsta skadeanmälan i år har uppgått till 46 000 kronor, vilket betonar vikten av att vara medveten om förebyggande åtgärder för att minska risken för ormbett och skydda sina fyrbenta vänner.

Lassie ser en ökad mängd skadeanmälningar när det kommer till ormbett hos hundar. Varje år drabbas omkring 2 000 hundar, och ett tiotal överlever inte skadan. Samtidigt vittnar Lassie djurförsäkring om att behandling och vård kan resultera i betydande ekonomiska påfrestningar för hundägare.

“Det är tyvärr inte ovanligt att vi ser kostnader på tiotusentals kronor för behandling av ormbett hos hundar. Bara i år ligger den högsta skadeanmälan på 46 000 kr. Det är viktigt för hundägare att vara medvetna om hur man kan skydda sina hundar och minska risken för ormbett. I år har vi sett att extra många hundägare anmält skador kring ormbett” säger Hedda Båverud Olsson, VD och grundare av Lassie.

Inte nog med att det kan bli väldigt dyrt, det finns nu nya utmaningar att få åtkomst till behandling. Under de senaste åren har man behandlat hundar med ett motgift, som ursprungligen är framtaget för människor. En av de utmaningar som veterinärer står inför är att motgiftet är kostsamt, med en dos som kostar över 6 000 kr. Dessutom produceras det inte i tillräckligt stora volymer för att kunna erbjudas till alla ormbitna djur som söker vård. Därför blir det ännu viktigare att jobba förebyggande.

Det är viktigt att hundägare runt om i landet är extra vaksamma. För att minska risken för ormbett rekommenderar Lassie att hålla din hund kopplad och ha uppsikt under promenader. Undvik högt gräs, snår eller andra potentiella gömställen för ormar. Kontrollera din hunds päls och kropp regelbundet för eventuella tecken på ormbett.

Om din hund blir biten av en huggorm bör du omedelbart:

– Försöka att hålla din hund lugn och hindra den från att röra på sig. Rörelse kan orsaka spridning av giftet i kroppen

– Bära hunden, eller be någon som kan bära möta er på platsen

– Ta bort halsband, koppel eller andra begränsande föremål så att din hund kan andas lättare

– Kontakta en veterinär. De kan ge råd om vad du ska göra härnäst, det är viktigt att din hund får medicinsk hjälp så snart som möjligt

Symptom på ormbett:

– Svullnad, smärta och rodnad vid bettstället

– Ylande och gnällande på grund av smärta

– Ökat saliv eller svårt att svälja

– Andningssvårigheter

– Illamående eller kräkningar

– Muskelstelhet eller svaghet

Om du misstänker att din hund blivit biten av en orm, sök veterinärvård omedelbart. Tidig behandling kan göra stor skillnad för din hunds hälsa och återhämtning.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.