Ny forskning – djurägares känslor som kan påverka djuret

Det finns en koppling mellan ägarens anknytning och hundens eller kattens beteende. För vissa djurägare betyder relationen till ett djur inte bara glädje och lycka. I stället kan den leda till negativa känslor som oro och ångest.  Det visar resultaten i en färsk studie från Helsingfors universitet, som fått stöd från Agria och SKK forskningsfond.

Forskargruppen, som har letts av professor Hannes Lohi vid Helsingfors universitet, har valt att titta närmare på ett tidigare outforskat område – nämligen hur både människans och djurens individuella personlighetsdrag och beteendemönster är kopplade till utmaningar i anknytningen, närmare bestämt osäker anknytning.


Aada Ståhl, psykolog och doktorand,är en av dem som arbetat med studien. Hon berättar att osäker anknytning hos djurägare kan delas in i två anknytningstyper. 

Den ena är anknytningsrelaterad ångest. Ångest i anknytningen innebär att djurägaren har en överdriven oro för att något ska hända – exempelvis att djuret ska bli sjukt eller riskera att gå förlorat på något annat vis.

– Karaktärsdrag hos djurägaren, som dåligt psykisk mående och neurotisk personlighet, är kopplade till den ångestbaserade anknytningstypen, säger Aada Ståhl.

Den andra osäkra anknytningstypen är istället undvikande och innebär att man behöver hålla avstånd till djuret – vilket enligt studien främst är kopplat till hundars beteende.

– Ägare med undvikande anknytning har hundar som uppvisar oönskat beteende, som impulsivitet, bristande uppmärksamhet eller till och med aggression. Rädslorelaterat oönskat beteende hos hunden är i sin tur kopplat till en ångestbaserad anknytningsstil, säger Aada Ståhl.

– Djur som har en tendens att söka närhet och interaktion i relationen är istället kopplade till en liknande tendens hos ägaren, det vill säga: hunden eller katten och ägaren har en närmare relation till varandra.

Tidigare studier inom området har visat att det finns klara samband mellan människors personlighetsdrag och vilken sorts relation de har till sitt husdjur. Men att även djurens personlighetsdrag och beteendemönster kan kopplas till kvaliteten i ägarens anknytning – det är något helt nytt, enligt Aada Ståhl:

– Kvaliteten på anknytningen mellan människa och husdjur har en betydande inverkan på livet tillsammans. Kunskap om dessa samband kan i sin tur göra det enklare att välja ett lämpligt husdjur.

Källa: pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.