Polisens uppmaning – kan rädda liv: Skydda dig själv

Det kan vara uppåt 100 meters skillnad mellan när en bilförare med halvljuset på ser en människa eller hund med reflex och när det bara är mörka skuggor som rör sig. Under hösten är det svårt att upptäcka en hund eller katt i gryning eller skymning, trots att de flesta olyckor sker i tätbebyggda områden med gatubelysning.

”Se till att synas i mörkret! I höstmörkret är du svårare att upptäckas både som cyklist och som gående. Reflexer och cykelbelysning gör skillnad,” skriver bland annat polisen i Uppsala på sin Facebooksida. De allra flesta är medvetna om vikten av att bära reflexer. I slutet av dagen kan det faktiskt utgöra skillnaden mellan liv och död.

Alla djur är värda att skydda så långt det går, och reflexer kan rädda djurliv. En bra reflex syns på 140 meters håll när den träffas av strålkastarljus. Utan reflex syns djuret först på cirka 20 meters avstånd.

Är reflexen utsliten?

Reflexer slits ganska fort. De flesta håller bara ett år och behöver sedan bytas ut. Ett enkelt sätt att kontrollera om reflexen behöver bytas ut, är att samtidigt lysa på en gammal och ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut den som syns sämre.

Reflextips för hundar och katter

Kombinera reflexen med en lampa på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt. Kom ihåg att det finns bra reflexer även för katter.

Hundar med rejäl päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband.

Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån.

Se till att även du som djurägare bär reflexer!

Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Allra bäst syns du med en jacka eller väst i reflexmaterial i kombination med dinglande reflexer och en lampa

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

HusdjurHusdjur

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.