Kan hundar ha ADHD?

Foto: pixabay

Forskning visar, beteende som liknar mänsklig ADHD har konstaterats hos hundar.

Beteende som liknar mänsklig ADHD har konstaterats hos hundar, framkom i en omfattande studie gjord vid Helsingfors universitet. Resultaten från studien tyder på att impulsivitet, aktivitet och koncentration hos både människor och hundar regleras av samma hjärnregioner och neurobiologiska vägar.

En forskningsgrupp ledd av professor Hannes Lohi samlade in data om fler än 11 ​​000 hundar genom en beteendeundersökning, skriver Svenska Yle.

Av studien framkom att överaktivitet, impulsivitet och oförmåga att koncentrera sig hos unga hanhundar var vanligare än hos andra. Länk till studien Helsingfors universitet

Tidigare studie från Linköpings Universitet visade liknande resultat

Hundar som har det svårt i umgänget med oss människor har genvarianter som orsakar autismsjukdomar hos människor. Det visar en studie från Linköpings Universitet, där 500 beaglar ingått.

I studien använde forskarna videoinspelningar för att mäta hundarnas vilja att söka fysisk kontakt med en person i rummet när ett problem blev för svårt. 200 av 500 hundar av rasen beagle, fick även sitt DNA utstuderat. Vi hittade en tydlig koppling till DNA-avsnitt som innehåller fem olika gener av intresse. Fyra av generna är tidigare kända från studier av sociala funktionsnedsättningar hos människor, till exempel autism och ADHD, säger Mia Persson, doktorand och huvudförfattare till studien.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.