Hundar har avlivats – Ägarna misstänker att orsaken till symtomen är Musti och Mirris torrfoder

Dussintals hundägare berättade för finska tidningen Helsingin Sanomat om deras hundars allvarliga symptom som kräver veterinärvård, vars orsak misstänks vara hundmat som säljs av Musti ja Mirri-kedjan.

Företaget MUSTI och Mirri meddelade på fredagen att de hade dragit tillbaka hundmat från försäljning, efter att de hade fått flera klagomål. Detta handlar om SMAAK Herkkä kala spannmålsfritt hundfoder. Maten tillverkas i företagets egen fabrik i Liedo.

Dussintals hundägare från olika delar av Finland svarade på Helsingin Sanomats undersökning om möjliga symptom orsakade av hundmat. De beskrev sina husdjurs symtom som allvarliga. I vissa fall har en hund i dåligt skick till och med behövt avlivas.

Symtomen som beskrivits av de tillfrågade är liknande: svaghet i ben, hälta, förhöjda inflammationsnivåer, feber, diarré, kräkningar och svaghet. I värsta fall har symtomen varit förlamning, där hunden inte har kunnat röra sig alls. Symtomen har krävt dyra veterinärbesök och medicinering. Symtomen är kopplade till hundmaten i fråga.

Jenni Vähäkuopus hund Irma, som bor i HAUKIPUTAA, blev allvarligt sjuk i söndags. Hunden hade börjat äta maten i fråga två dagar tidigare. Symtomen på en i princip frisk femårig Berner Sennenhund förvånade ägaren.

”Irma började halta på höger framben och efter ett par timmar föll hunden till marken. Dess försök att resa sig misslyckades totalt och den vägrade att resa sig efter det, säger Vähäkuopus.

Foto: Privat

Hos veterinären fick hunden vätsketillförsel, morfin och ett antibiotikum direkt in i en ven. Magnetröntgen togs av hjärnan och halsryggraden.

I blodproverna märktes att njur- och inflammationsvärdena och borreliosantikroppar var förhöjda och hunden hade feber. Hunden fick kortison och antibiotika utskrivet. Ingen orsak hittades till symtomen.

Vähakuopus visste inte att hundmaten kunde vara en misstänkt orsak, eftersom hunden hade ätit samma foder under ett års tid. Men hon hade nyligen köpt en ny säck och den var från ett återkallat produktparti. I tisdags slutade Irma äta och låg förlamad.

”Irma var i så dålig form att jag var säker att jag skulle förlora henne.”

Lyckligtvis förbättrades Irmas tillstånd med hjälp av medicin på några dagar. Vähäkuopus förstod att sluta ge hunden av maten i fråga först senare efter att ha sett en uppdatering om saken på Facebook. Hon returnerade produkten till butiken och fick pengarna tillbaka. ”Veterinärkostnader var runt 2 300 euro motsvarande runt 24 000 SEK. En ganska dyr säck mat.”

En uppfödare berättar också till tidningen om fall där hundar har avlivats på grund av att bakdelen har förlamats.

Tiia Antila, chef för Musti och Mirri, sa till Helsingin Sanomat på lördagen att det första officiella klagomålet kom redan på tisdagen för en vecka sedan. Återkallelsen gjordes i fredags.

FYRAÅRIGA mastiffen Nero hann avlivas på grund av symtom redan för en vecka sedan förra söndagen på grund av en kollaps av tillståndet. HS har sett kvittot på kremeringen av hunden. ”Nero hann äta maten från den satsen i tre eller fyra dagar. Det blev så illa att veterinären var tvungen att avliva hunden i bilen.”

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.