Laboratorieproverna klara – därför blev hundarna sjuka av hundmaten!

Musti Group: En omfattande utredning i samarbete med Livsmedelsverket, veterinärer och producenter har nu avslutats – Potatisflinga gjorde att husdjur blev svårt sjuka!

Potatisflingorna användes i Smaak Känslig fisk spannmålsfri hundmat och Smaak kyckling spannmålsfri kattmat. Företaget har sedan dess helt dragit tillbaka produkterna från sitt sortiment. I Sverige såldes hundmaten genom Arken Zoo och VetZoo.

Höga koncentrationer av glykoalkaloider i utländska potatisflingor bekräftad som orsak till att husdjur insjuknat

Glykoalkaloider är beska och giftiga ämnen som naturligt kan bildas i potatis. Man kan se om en potatis producerat ämnet om den till exempel blivit grön eller börjat få groddar.

Under de senaste två veckorna har vi arbetat i nära samarbete med den finska livsmedelsmyndigheten, veterinärer och leverantörer för att fastställa orsaken till den oönskade reaktioner hos vissa husdjur.

Den nyligen externt genomförda laboratorieanalysen har nu bekräftat att anledningen till att husdjur insjuknar är den höga koncentrationen av glykoalkaloider som funnits i utländska potatisflingor. Tester har utförts både på råvaran och färdig produkt, vilket avslöjade förhöjda nivåer av glykoalkaloider i båda fallen. Potatis utgör en betydande del av receptet i vår produkt ”SMAAK Adult Grain-Free Fish för hundar”, där glykoalkaloidnivån var förhöjd. Vi har använt dessa potatisflingor i två av våra produkter. Förra veckan tog vi bort dessa produkter från försäljningen helt och avslutade produktionen.

Efter en lista sammansatt tillsammans med den finska livsmedelsmyndigheten utförde vi även tester för att undersöka potentiella mikrobiologiska orsaker till de rapporterade symptomen. Proverna visade inga tecken på kontamination.

Den finska livsmedelsmyndigheten fortsätter de officiella undersökningarna och vi samarbetar aktivt med dem tills de återstående laboratorietesterna är avslutade, skriver Musti Group på sin hemsida.

”Vi ber om ursäkt till alla våra kunder, men särskilt till dem vars husdjur har upplevt hälsoproblem. Detta borde aldrig ha inträffat och vi kommer att göra allt vi kan för att återställa våra kunders förtroende. Detta är också en väckarklocka för hela foderindustrin, vi borde alla driva på för etablerade gränsvärden tillsammans med de europeiska livsmedelsmyndigheterna inom EU. Endast då kan vi säkerställa att detta aldrig händer igen”, säger David Rönnberg, VD för Musti Group.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.