Site icon

Legg Calvé Perthes sjukdom

En av de vanligaste negativa effekterna av inavel är att förekomsten av ärftliga skador och sjukdomar ökar. Hos de flesta hundraser förekommer sådana ärftliga defekter, många gånger i extremt hög omfattning. Ögondefekten PRA, kryptorkism (en eller båda testiklarna har ej vandrat ner i pungen), Legg-Perthes (degeneration av lårbenshuvudet) är exempel på ärftliga skador som är vanliga inom flera hundraser.

Så jag tänkte skriva lite om Legg Clavé Perthes sjukdom som förekommer hos Pomeranian nu och då.  De flesta uppfödarna nonchalerar sjukdomen och fortsätter att använda hundar i avel som lämnat avkommor med sjukdomen. Jag vet inte om det är av okunnighet eller girighet  Dvärghundar är populära idag och det händer att hundarnas sundhet får lida på grund av uppfödarnas girighet.

Perthes sjukdom, även kallad Legg Calvé Perthes sjukdom, är en utvecklingsrubbning i skelettet. De kliniska symtomen utlöses när ledkulan i höftleden förtvinar till följd av bristande blodcirkulation. Perthes sjukdom förekommer främst hos små terriers, Pomeranian, småpudlar samt andra dvärghundar. Symtomen debuterar ofta i samband med könsmognaden och består av bakbenshälta med smärta vid rotation och sträckning av höftleden, sjukdomen är mycket plågsam för hunden. Tikar och hanhundar drabbas lika ofta.
Diagnosen Perthes sjukdom fastställs med röntgenundersökning, där man oftast kan se typiska förändringar. Lindriga fall kan avläka med vila och behandling. I de fall där operation måste tillgripas bör den göras så tidigt som möjligt. Operationen består i att det förändrade höftledshuvudet opereras bort. Opererade hundar blir smärtfria men hälften visar en lätt förändring av rörelsemönstret.
Sjukdomen följer i princip en enkel autosomal recessiv arvsgång. Testparning mellan sjuka individer visar dock att det inte är frågan om en strikt Mendelsk klyvning.
Sjuka djur bör inte användas i avel och båda deras föräldrar (och eventuell avkomma) är att betrakta som anlagsbärare. Sannolikheten att friska kullsyskon till hundar med Perthes sjukdom är anlagsbärare är 67 proc.

Källa internet och SKK www.skk.se



Exit mobile version