Hos Dvärghundar är tandsten och tandlossning ett problem

Hos dvärghundar så som Pomeranian / Dvärgspets är tandsten och tandlossning ett problem. Djurägaren bör ha en god kontroll av hundens tänder för att undvika tandsten som i värtsa fall kan leda till döden för hunden. Tandsten avlägsnas lätt av din veterinär som söver ner hunden och avlägsnar tandsten med laser. Denna behandling rekommenderas 1-2 gånger per år beroende på hur mycket tandsten din hund har. Tandsten är inte alltid synlig, den sitter nere i ”fickorna” i tandköttet och orsakar tandlossning om den inte avlägsnas. Man kan också förebygga tandsten genom att borsta hundens tänder dagligen eller ge dem tuggben som är framtaget just för att förebygga tandsten. Ta del av artikeln om tandsten och tandlossning nedan.  

Vanligt att hundar och katter har problem med munhälsan

Det är en utbredd missuppfattning att naturen har ordnat det så vist att hundar och katter inte råkar ut för tand- och munproblem som vi människor.
Vid hälsokontroller i USA beträffande katters tandhälsa delades katterna in i tre grupper. Grupp I omfattade katter från 0-7 år, grupp II 7-10 år och grupp III 10-25 år. Resultaten visade att i grupp II och grupp III hade så gott som alla katter någon form av problem med tänderna. I grupp I var endast 34 procent av katterna helt besvärsfria.
Tandsten och tandlossning är lika vanligt hos hundar som katter. Det är viktigt att vi känner till det så att inte djuren har ont och lider för att vi är okunniga.

Dålig andedräkt
Vanligt är att hundens eller kattens dåliga andedräkt avslöjar att den har tandsten och kanske så långt framskriden tandlossning att flera tänder inte kan räddas. Även utekatter drabbas av tandsten, trots att de lever ett mer ”naturligt” liv.

Plack
Plack är det klibbiga, tunna lagret av bakterier och matrester som ständigt bildas i munnen. Om de första mjuka beläggningarna ligger kvar kommer de så småningom att förkalkas och hårdna till tandsten.

Tandsten
Tandstenen lägger sig som en gulbrun beläggning på tanden vid tandköttsranden. Sammansättningen av saliven påverkar bildningen av tandsten och det kan till viss del vara ärftligt.
Ovanför tandköttskanten bildas tandsten genom att mineraler i saliven fälls ut på tanden. Under tandköttsranden ser tandstenen mörkare ut i färgen beroende på färgavlagringar från småblödningar i tandköttet.

Den onda cirkeln
I tandsten stormtrivs bakterier. Gifter från bakterierna retar upp vävnaden och benet drar sig undan. Sakta blir fickan djupare och en ond cirkel har startat. Nu finns det plats för mer tandsten och fler bakterier. I slutskedet, när nästan allt ben försvunnit, börjar tanden bli lösare och infektionen är nu så stor att svullnad och värk börjar bli allt vanligare. En obehandlad tand med djupa fickor betraktas snart som ett främmande föremål utav kroppen. Så småningom stöts tanden ut och lossnar.

Tandlossningssjukdom
Obehandlad tandsten kan orsaka skador i tandens fäste som leder till tandlossning, så kallad parodontit. I samband med tandköttssvullnaden vid inflammation i tandköttet fördjupas tandköttsfickan. Bakteriebeläggningarna utbreder sig nedåt i tandköttsfickan och bindvävsfibrer i fickans botten löses upp. Tandköttsfickorna blir därmed ännu djupare och bakteriebeläggningarna får möjlighet att växa ytterligare nedåt rotytan. Beläggningarna mineraliseras till tandsten och inflammationsprocessen påskyndas.
Rothinnans trådar börjar nu förstöras på grund av inflammationen och käkbenet löses upp. Fortsatt fördjupning av tandköttsfickan sker i takt med plackets tillväxt och upplösning av rothinna och käkben. Tanden blir till slut lös.
Tandlossning är ett sent symtom i sjukdomsbilden. Tecken på utvecklad parodontit kan vara att tänderna flyttar sig eller är lösa. Spontana blödningar i tandkött, varbildning, bölder, fistlar och illaluktande andedräkt hör också till sjukdomsbilden. Parodontit kan betraktas som en kronisk sjukdom med ett smygande förlopp. Ofta pågår den under en lång tid utan att ge några påtagliga symtom.

Komplikationer
Tandsten, svullet och blödande tandkött, trasiga tänder och andra sjukdomstillstånd i tandköttet ger ofta diarré hos katt, liksom hos människan. De bakterier som frodas i tandfickor och angripna tänder, speciellt tandroten, vandrar ner i matsmältningskanalen. Katter med trasiga tänder har ofta tandvärk. De dreglar och går ner i kondition och magrar eftersom de inte kan äta lika mycket som tidigare. Dålig tandstatus bäddar ofta för andra sekundära infektioner. I allvarliga fall kan en infekterad tand sprida blodförgiftning som kan förorsaka hjärtsäcksinflammation. Detta tillstånd kan utan behandling i tid förorsaka dödsfall.



Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 svar på Hos Dvärghundar är tandsten och tandlossning ett problem

  1. Dojle74 skriver:

    Sist vi var till veterinären med våra hundar(Cavalier King Charles Spaniel) undrar hon varför våra hundar inte har de problem med tänderna som hundar av den rasen och den åldern vanligen brukar ha. V i kunde inte svara genast m3en vi fundera och kom fram till följande resultat. Vi ger nästan uteslutande torrfoder och som torrfoder och inte uppblött torrfoder. Vi ger även en hel del tuggben. Vår äldsta hund är en stövarblandning på 8 år och hon har i princip felfria öron. En gammal Cavalier gav vi till ett äldre par och hon hade felfria tänder när hon flytta. Vi sköter hennes veterinärbesök och hennes tänder är hemska, riktigt hemska och hon får vanlig mat hos det gamla paret…

  2. Vivi skriver:

    Hej Susann. jeg tror også det har noget at gøre med det er arveligt som hos mennesker og samtidig alt for meget ”blødt” kost, som klistre sig til tænderne.

  3. Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News

  4. Pingback: Dog News

  5. Pingback: Sund i mun kampanj hjälpte hundar med tandproblem | Dog News

  6. Pingback: Att skaffa en Pomeranian valp |

  7. Pingback: Dental 3in1 även för småhundar |

  8. Pingback: Att köpa en Pomeranian valp | Indy – Sveriges Sötaste hund

  9. Pingback: Att köpa en Pomeranian valp

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.