Den första engelska importen till Sverige

34_1 Blanche Bonde-1

Grevinnan Blanche Bonde och hennes son Thord och med sina älskade Dvärgspetsar (copy right)

Grevinnan Blanche Bonde på Kennel Tjolö på Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun startade år 1916  uppfödning av  Pomeranian (eller Dvärgspets som det hette på den tiden). Grevinnan  var den första uppfödaren i Sverige som importerade rasen från England, hon födde framförallt upp svarta Dvärgspetsar. Grevinnan var förtjust i hundar och redan år 1924 kom hon att bli den som tog in den första Carin terriern till Sverige, det var en tik vid namn Tincy of Gleidmir och den importerades från Storbritannien.

Ch Perivale Wee Memento. Foto: Claes Bondes arkiv (får ej kopieras)

Jag besöker ofta slottet där Grevinnan Blanche Bonde föddes och växte upp, slottet har en otroligt trollbundet förflutet och är värt ett besök om du är i närheten av Göteborg. Slottet ligger i grönska intill havet i en sagolik miljö, där arrangeras ofta bröllop, ridtävlingar och hundutställningar.

 
Slottet sett från paradsidan stallbacken

Jag har hämtat lite av den fantastiska historian från Tjolöholms hemsida och här hittar Du länk till Kennel Tjolö på Tjolöholm där du kan se lite foton på Blanche Bondes Dvärgspetsar.

Tjolöholm inköptes 1892 av den förmögne göteborgsköpmannen James Fredrik Dickson, stallmästare i Kungl. Majt:s hov. Hans tidigare egendom på Onsala gav inte tillräckligt med bete åt de förnämliga rashästar han födde upp. På Tjolöholm kunde han skapa gynnsammare förutsättningar för sitt stuteri och samtidigt inrätta sig som det anstod hans välstånd och hans skotska påbrå.
1897 lät James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche – tillika hans kusin – utlysa en arkitekttävlan om ett slott som enligt byggherrens önskemål helst borde vara i Elisabetansk stil. Det var en inbjudan som kom samtidigt som svensk byggnadskonst höll på att frigöra sig från stilimitationer. Den Elisabetanska stilen, även kallad Tudor-stil, med anor från engelskt 1500-tal var därför främmande för de svenska arkitekterna.

 
Slottet och slottsgården sett från havet

Uppdraget att rita slottet anförtroddes efter genomförd tävling den 27-årige arkitekten Lars Israel Wahlman (1870-1952). ”Stilfrågan är utan tvifvel bäst löst i det med andra pris belönade förslaget, nämligen herr Wahlmans” anför prisnämnden. Sitt uppdrag fick han genomföra under Blanche Dickson. James Fredrik Dickson avled nämligen kort efter det att byggnadsarbetena påbörjats, till följd av blodförgiftning som han ådragit sig genom att vira stanniolpapper från en flaska om ett skadat finger för att stämma blod.

Tjänstebostaden intill slottet

Blanche Dickson använde slottet som sommarbostad och när hon dog 1906 ärvde dottern Blanche Bonde Tjolöholm. Familjen Bonde använde slottet fram till 1951. Efter att familjen Bonde slutade använda slottet 1951 förföll det. På 1950-talet var bara ett tjugotal personer skrivna i Tjolöholms arbetarby, jämfört med ett par hundra kring sekelskiftet. 1959 ville familjen Bonde riva slottet men det skulle bli för dyrt. Fru Bonde dog 1960 och fyra år senare såldes Tjolöholm till Göteborgs stad. Kungsbacka kommun och Västkuststiftelsen köpte Tjolöholm 1987 och bildade Stiftelsen Tjolöholm.

Utsikten från sovrummen sett med den fantastiska parken som vätter mot havet. Stranden är idag en välbesökt badstrand som är öppen för allmänheten.

Karta över var Tjolöholms slott ligger beläget (som ni ser så bor vi rätt så nära slottet, se Särö strax ovan).

Se flera historiska foton på Blanche Bonde och läs allt om hennes Dvärgspetsar HÄR

Läs också En liten bit Pomeranianhistoria

grevinnan10sepiaFB

Indy träffar Grevinnan Blanche Bonde

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.