"Borgå domkyrka som fågel Fenix"


Pressbild/ Markku Ulander
Åter i bruk. Söndagens gudstjänst var den första på 2,5 år i Borgå Domkyrka.


Arkivbild

Domkyrkan i Borgå har återinvigts. Domkyrkan eldhärjades svårt i maj 2006. Sedan dess har inga gudstjänster hållits i kyrkan.
Dog News skriver om hur domkyrkan eldhärjades år 2006, det kom som en chock för alla Borgåbor och Finländare. Ingen kunde tro att det var sant, man vallfärdade till Borgå för att se förödelsen med egna ögon. Domkyrkan och dess omgivning är en av de mest fotograferade vyer i Finland.

Foto: Håkan Olhage mars 2008. Kyrkan under uppbygnad

Återinvigningen förrättades söndagen den 30 december 2008 på svenska och finska av biskoparna Gustav Björkstrand och Eero Huovinen. De assisterades av domprost Mats Lindgård i Borgå stift och kyrkoherde Heikki Hakamies från Borgå finska församling.

Biskop Gustav Björkstrand konstaterade att kyrkan har varit drabbad många gånger under de drygt sju sekler den har stått på åstranden i Borgå.
Upprepade gånger har fiender försökt förstöra den. Först var det danskarna på i början av 1500-talet, sedan ryska trupper två gånger under samma sekel. Under Stora ofreden i början av 1700-talet hemsöktes den på nytt. När staden bombades ett flertal gånger under de senaste krigen träffades också kyrkan.
– Och nu senast föll den offer för en anlagd brand. Varje gång har den ändå rest sig som fågeln Fenix ur askan i en allt mer strålande gestalt, sade Björkstrand.

Efter återinvigningen förrättades en festmässa på finska och en på svenska. Lindgård berättar att kyrkan var välfylld under den svenska festmässan, och att allt förlöpte enligt planerna. Det var bara tidtabellen som inte riktigt höll, vilket innebär att tv-sändningen från kyrkan tog slut medan den sista psalmen ännu pågick.

Skriver FNB

Se videoklipp

Fakta Borgå Domkyrka

Fotnot Dog News: Bloggen Dog News grundare med familj kommer ursprungligen från Borgå i Finland. Borgå domkyrka har haft en stor betydelse för hela familjen där man har förättat dop, konfirmationer och vigslar.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.