Allt fler skaffar husdjur

En undersökning som Statistiska centralbyrån gjorde för två år sedan visar att vart tredje hushåll i Sverige har ett sällskapsdjur, och antalet sällskapsdjur har ökat sedan dess.

För två år sedan fanns det  1,3 miljoner katter och nästan en miljon hundar i landet. Men ökningen innebär också att de som inte borde ha husdjur ökar, säger djurpensionatsföreståndaren Kenneth Lindfalk till Sveriges radior4 Blekinge. 

Kenneth fortsätter ”blivande hundägare borde tänka efter före och utbilda sig innan de skaffar hund, annars kan det bli så att hunden måste avlivas när inte hundägarena klarar sitt ansvar”.

Vi instämmer i Kenneths uttalande, idag går det alldeles för lätt att skaffa sig ett djur utan att man har någon som helst erfarenhet av djur sedan tidigare. Allt för få vet hur man skall ta hand om djuret, man känner heller inte till djurskyddslagen och många hundar blir lämande alldeles för långa dagar hemma ensamma utan aktivering eller någon som tar dem ut på promenad. Senast i förra veckan var det en som skrev här på bloggen att deras hund klarar sig helt perfekt hemma ensam medan de jobbar heltid och är borta ca 9 timmar 5 dagar i veckan.

 Vad säger djurskyddslagen

 • Hundar och katter ska få tillsyn minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.
 • Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.
 • Hundar som hålls inomhus ska regelbundet rastas utomhus och hänsyn ska tas till hundens ålder och hälsotillstånd. Hundar som permanent hålls i rastgårdar ska dagligen rastas på annan plats.
 • Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får hundar inte hållas i löplina permanent.
 • Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid vissa specifika tillfällen (på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling, i samband med jakt och i samband med transport).
 • Boxar, rastgårdar och andra förvaringsutrymmen för katter ska ha miljöberikning såsom hyllor, klösanordningar och gömställen.
 • Läs mera vad djurskyddslagen säger HÄR

  Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

  1 svar på Allt fler skaffar husdjur

  1. Hästpassion skriver:

   sv: Vad kul! Jo, jag sökte lite och iallafall verkar många från hund- och kattbloggar ha fått inbjudan. Har inte hittat några från häst än så du får gärna tipsa!

  Kommentera

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.