Motion till riksdagen – omhändertagande av djur som hushållsnära tjänst

Tänk om man kunde få skatteavdrag som hushållsnära tjänst för att ha hunden på dagis eller anlita en person som rastar din hund? Visst skulle det underlätta för både dig som hundägare och din hund som kunde få tillsyn flera gånger om dagen så som det står i Jordbruksverkets föreskrifter, en hund bör rastas flera gånger om dagen även under arbetstid.

Hur många hundar är det inte idag som får vara ensamma hemma utan tillsyn medan husse eller matte jobbar? För ni tror väl inte att alla hundägare har råd att ha sina hundar på dagis?

Kanske kommer ni ihåg att vi skrev om eldsjälen Susanne Holmene på Rasta Hunden som startade en namninsamling för att hundpassning skulle räknas som hushållsnära tjänst. Susanne har jobbat på och i somras stötte hon på en konferens som Birgitta Ohlsson (fp) och organisationen Manimalis ordnat ”Bättre folkhälsa med sällskapsdjur”. Susanne kontaktade då Birgitta Ohlsson (fp) och även Barbro Westerholm (fp) och det har nu resulterat i att en motion till riksdagen har lagts. Tidningen Hundliv kommer också att skriva om detta i sitt novembernummer.

Länk till Rasta Hunden HÄR

Skriv på namninsamlingen för att stöda motionen HÄR

Länk till nedanstående motion finner du  HÄR

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att omhändertagande av sällskapsdjur bör betraktas som en hushållsnära tjänst.

Motivering

Alliansregeringens politiska reformer med hushållsnära tjänster har varit en stor succé. Många barnfamiljer och hårt arbetande kvinnor och män har fått vardagspusslet att gå ihop lättare samtidigt som många nya jobb har skapats. Inte minst många kvinnor har startat egna företag inom dessa branscher.

De hushållsnära tjänsterna gäller i dag till exempel städning, matlagning och barnpassning – men inte sotning, avlopp och privatlektioner. Enligt TT betalades totalt ungefär 240 miljoner kronor för tjänsterna, vilket gav skattereduktion på uppemot 120 miljoner kronor. Men det finns goda chanser att skapa ännu fler arbeten samt underlätta tillvaron än mer för våra medborgare genom att utöka utbudet av hushållsnära tjänster. Ett område som borde kunna omfattas av begreppet hushållsnära tjänster är det vardagliga omhändertagandet av våra sällskapsdjur.

I dag finns det alltfler seriösa och etablerade hunddagis och hundrastare och branschen är kvinnodominerad. Men marknaden har större potential. I Sverige finns uppemot en miljon hundar.

På Skatteverkets hemsida står att läsa ”Passning av husdjur ger inte rätt till skattereduktion oavsett om passningen sker i bostaden eller inte.” Samtidigt åligger Jordbruksverket i SJVFS 2008:5 i- Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt; att hundar självklart för sitt välbefinnande ska rastas regelbundet flera gånger om dagen också under arbetstid.

Stockholm den 6 oktober 2009

Birgitta Ohlsson (fp) Anita Brodén (fp) Barbro Westerholm (fp) Maria Lundqvist-Brömster (fp)Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Motion till riksdagen – omhändertagande av djur som hushållsnära tjänst

  1. Pingback: Rasta Hunden shoppen med kläder för hundförare | Dog News

  2. Pingback: RUT-avdrag för hundpassning |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.