Lös hund i bil – olagligt

År 2010 infördes av Jordbruksverket en regel som säger att din hund måste sitta säkert i bilen. Många låter sina hundar sitta löst i framsätet eller på hatthyllan i bilen, trots att det är olagligt och livsfarligt för både hunden och passagerarna!

En fastspänd bur,ett galler,nät eller en sele gör att hunden sitter säkert, det minskar också olycksrisken i trafiken, då en lös hund åker som en projektil ut genom rutan vid en kraftig inbromsning. Både du, dina medpassagerare och hunden kan dö pga ditt slarv.

Polisen säger om olyckan är framme kan du som bilförare göra dig skyldig till brott om hunden är lös.

Tryggast är att förvara hunden i en bur som är placerad längst bak i en kombi bakom ett nät eller galler. Man kan också göra som vi och låta hunden sitta i en bur som är väl förankrad på bakbänken i bilen. Tänk på att använda en så luftig bur som möjligt med tanke på den värme och instängdhet som kan uppstå i en bil. Du kan också spänna fast hunden i ett speciellt säkerhetsbälte anpassat för hund.

Så tung blir din hund

Hundens vikt förändras dramatiskt om du krockar.

Hundras – Ursprunglig vikt – Krock i 50 km/tim – Krock i 90 km/tim
Chiuaua  – 2 kg – 80 kg – 256 kg
Jack Russel terrier – 6 kg – 240 kg – 768 kg
Schnauzer – 15 kg – 600 kg – 1920 kg
Schäfer – 30 kg – 1200 kg – 3840 kg
Grand Danois – 65 kg – 2600 kg – 8320 kg

Källa: NTF Skåne

Fakta Jordbruksverkets hemsida:

Djuret måste sitta säkert vid inbromsning

Om vi ändå väljer att ta med oss våra djur på bilsemestern är vi som djurägare skyldiga att se till att hunden eller katten mår bra. I Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd  om transport av levande djur HÄR står det vilka regler det är som gäller vid transporter av bland annat hund och katt. De får till exempel endast transporteras i en personbils bagageutrymme om tillsyn kan ske från personutrymmet under den tid transporten pågår. Dessutom ska åtgärder vidtas för att säkra djuren vid inbromsning. Läs mera HÄR

Lös hund i bil olagligtDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

22 svar på Lös hund i bil – olagligt

 1. Anonym skriver:

  Det är inte lätt för räddningspersonal att ta sig in i en bil med chockade hundar.I en olycksbil
  är tid en fråga om LIV.

 2. Lollo skriver:

  Ibland är lagarna utopiska.
  Och för tusan hur kan drog/ alkoholpåverkade bete sig???
  ”Tillfällighets-förbrytare” , som djurägare utan djursäkerhetsbälte, döms till grova böter medan ”systematisk- medveten” brottslighet ger rabatter för alla de olika brott som begåtts.
  Dock – krasst tänkt vågar jag inte delge mina krassa kommentarer om att tid är en fråga om LIV.
  Har DU varit utsatt, vet DU. Inte lätt för någon part.

 3. Jeanette skriver:

  Jag har ingen bil så jag köpte ett bilbälte för hund direkt när jag hade skaffat honom. Så fort han växte ur den var det att köpa en ny direkt.. Jag spenderar mer än gärna dom där hundralappar ett bilbälte kostar för att rädda min älsklings liv!
  Det är riktigt jä**a skrämmande när man ser bilar köra förbi och hunden står i förarens knä med framtassarna på ratten!!! Tro det eller ej, men det är en jättevanlig syn…. (Även små barn kan ses stående i förarens knä med händerna på ratten…)
  När jag kollade bilbälte berättade hon som jobbade där att polisen här i Malmö tydligen inte bryr sig om att kolla hundarna i bilen. Om det stämmer eller ej vet jag inte, men jag skulle ALDRIG låta min hund sitta löst i bilen.

  När jag frågade en granne om hon var intresserad av att prova ett annat (som jag fick som var för stort för min hund) utbrast hon med ILSKA ”hon ska inte ha nåt sånt skit!”

  Det är inte klokt att folk inte tänker på sina hundar mer än så här =(

  • finns tyvär för många lågbegovade individer lösa i samhället.

  • Linda skriver:

   Vad duktig du är, ”klapp på axeln”. Det var väl den uppmärksamheten du var ute efter…? Snälla, om du köpte ett bilbälte eller två har ingen betydelse i det här ämnet så vad försöker du komma fram till…? Statistiken säger en sak men vet oxå situationer där både människor och djur klarat sig pga att de inte hade bälte samt ryttare som Inte klarade sig för att dem hade hjälm (skärmen till hjälmen bröt nacken)… Kanske fler som klarat sig för att de tänkt på säkerhetens normer.. Vad vet jag… Det är väl ändå situationen i sig som avgör eller hur? Så vem är du som är bättre än ”din granne”… Eller någon annan för den delen?

 4. Pingback: Olagligt med lös hund i bilen – kan ligga bakom olycka |

 5. Pingback: Bilist fick böta för att ha kört med hundvalp i famnen |

 6. Jonas skriver:

  Jag påstår att detta är osakligt och låter påskina att det är olagligt för att det är synd om hunden, man till och med väljer att nämna hunden före människan när man pratar om livsfara – inte ok!

  Bra att det uppmärksammas så att trafiksäkerheten ökar, och det är ju faktiskt det lagen tar hänsyn till. Jordbruksverket däremot ser på saken ur ett djurskyddsperspektiv och skapar föreskrifter och förordningar. Det är skillnad på lag, förordning och föreskrift!

  Om du kör med hunden lös i ditt fordon kan du bryta mot lagen genom att du kör med löst GODS i bilen, dvs det är helt oväsentligt om det är en hund eller något annat och du har löst i bilen.
  Om Polisen vill kan de också ta till Jordbruksverkets Förordningar och föreskrifter för att öka påföljderna för dig då du brustit i djurskyddet, detta är dock INTE ett lagbrott!

  Jag passar på att nämna att jag har bur och aven bältessele till min hund för de tillfällen jag måste ta ur buren – jag är väldigt mån om att min hund inte ska fara illa. Däremot skulle jag aldrig sätta ett djurs värde framför en människas.

  • Linda skriver:

   Fel! En människa är lika mycket värd som en hund och alla andra varelse på den här jorden, utan att det spelar någon roll att vi inte kan kommunicera och förstår varandra, och därför är främlingsfientliga och tycker jag/vi är mer värda än han/hon/de! Kan du inte se det kan jag tala om att du inte är mer värd än varken din hund/en hund eller din granne eller rosen som växer ute i friheten!

   • rian skriver:

    Filosofiskt ja men det är lag och etik och som bestämmer värdet i samhället.

   • Britti skriver:

    Fel, människan är mer värd än djur, och ja vi har hund och 2 Katter som reser med oss och vår lilla dotter ca 1000 km minst en gang I månaden. Hunden spanner jag fast med säkerhetbältes sele i baksätet, katternas bur spänns fast i mitten på baksätet och dottern sitter fastspänd i sin barnstol i andra sidan av baksätet. För allas säkerhet är alla fastspända MEN om en olycka hander så är definitivt dottern jag radar först trots att alla är mig kära. Hunden och katterna sover med oss och är dotterns bästa vänner men dotterns liv går milsväga fore djurens.

 7. Har både bil sele o bur till min hund så man har alternativ för transport eftersom hunden är med jämt. mer skärmande är hur många som faktiskt kastar in både hundar o barn utan säkerhet i sina bilar. att vuxna åker utan bällte får dom svara för.

 8. Britta Blomqvist skriver:

  Hur gör man med Assistanshundar i en färdtjänst taxi. Där får aldrig hunden sitta bältad på ett säte och någon bur finns ej. Man kan inte ha med sig en egen bur, som man då måste bära med sig hela tiden ?

  • Birgitta skriver:

   Bra Britta Hunden är nog lika lite värld som den handikappade i det här sketna Sverige

 9. Pingback: Allt fler får böter för lös hund i bil |

 10. Pingback: Körde av vägen på grund av hundar i framsätet |

 11. Pingback: Bussar och tåg borde erbjuda en säker plats för hundtransport |

 12. Pingback: Så transporterar du din hund rätt och tryggt i bil |

 13. Pingback: Så åker hunden säkert i bilen – se video vad händer med hunden vid inbromsning

 14. Pingback: 2250 kronor böter för lös hund i bagageutrymmet

 15. Pingback: Så åker hunden säkert i påsk – så packar du bilen

 16. Pingback: Så åker hunden säkert i bilen – se video vad händer med hunden vid inbromsning

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.