Så åker hunden säkert i påsk – så packar du bilen

Påsken är en helg med mycket trafik och högre risk för olyckor – det gör det ännu viktigare att packa rätt. Vid en krock i 100 km/h blir en flygande väska på 30 kg lika tung som en elefant.

Påsken är en tid för ledighet och firande och många tar sig till fjällen, sommarstugor eller åker till nära och kära. Men när många bilar är ute på vägarna kan trängseln bli stor och de plötsliga inbromsningarna många. I ett sådant läge kan bagage som inte ligger säkrat faktiskt vara livsfarligt.

Vid en krock kommer lösa väskor och andra föremål flygande som projektiler. Kör man 100 kilometer i timmen vid olyckan gör en väska på 30 kg samma skada som om den vägt 4 800 kg – lika mycket som en elefant.

Även små saker som mobiltelefoner och vattenflaskor kan skada personer i framsätet allvarligt om man krockar. En mobil väger 15-16 kg om hastigheten är 100 kilometer i timmen.

Så packar du säkert –Lägg alltid de tyngsta sakerna underst och i mitten av bagageutrymmet, och stuva dem mot ryggstödet. Det viktigaste är att inte låta väskorna gå över ryggen på sätet och att absolut inte lägga något på bagageutrymmets hatthylla.

När hunden är i bilen

En fastspänd bur, ett galler,nät eller en sele gör att hunden sitter säkert, det minskar också olycksrisken i trafiken, då en lös hund åker som en projektil ut genom rutan vid en kraftig inbromsning. Både du, dina medpassagerare och hunden kan dö pga ditt slarv.

Polisen säger om olyckan är framme kan du som bilförare göra dig skyldig till brott om hunden är lös.

Tryggast är att förvara hunden i en bur som är placerad längst bak i en kombi bakom ett nät eller galler. Man kan också göra som vi och låta hunden sitta i en bur som är väl förankrad på bakbänken i bilen. Tänk på att använda en så luftig bur som möjligt med tanke på den värme och instängdhet som kan uppstå i en bil. Du kan också spänna fast hunden i ett speciellt säkerhetsbälte anpassat för hund.

Så tung blir din hund

Hundens vikt förändras dramatiskt om du krockar.

Hundras – Ursprunglig vikt – Krock i 50 km/tim – Krock i 90 km/tim
Chihuahua  – 2 kg – 80 kg – 256 kg
Jack Russel terrier – 6 kg – 240 kg – 768 kg
Schnauzer – 15 kg – 600 kg – 1920 kg
Schäfer – 30 kg – 1200 kg – 3840 kg
Grand Danois – 65 kg – 2600 kg – 8320 kg

Så packar du bilen säkert i påsk:

Lägg de tyngsta sakerna underst och i mitten.

Förvara saker som behöver finnas till hans under resa på golvet eller i en stolsficka. Detta gäller både mobiltelefoner och barnens leksaker.

Stuva väskorna mot ryggstödet.

Låt inte bagaget gå över ryggen på sätet.

Lägg inga tunga saker på hatthyllan.

Har du en kombi eller SUV är det en bra idé att skaffa ett bagagenät.

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.