Hund avled av fästinghalsband

I Finland sprids varningar på Facebook och i media om fästinghalsbandet Scalibor efter att en hund har avlidit, där misstanke om dödsorsaken är just fästinghalsbandet.

Hunden är dock ännu inte obducerad men oron sprids bland hundägare. För ett antal år sedan dog en hund i Finland efter att ha bitit sönder ett fästinghalsband. Hunden som nu har avlidit har enbart burit halsbandet enligt instruktionerna.

50% av 1000 tillfrågade hundägare har upplevt att deras hundar har fått biverkningar av fästinghalsbandet.

Avled hunden pga fästinghalsbandet

Försök att mörka biverkningar av fästinghalsband

Fästinghalsbandet Scalibor kan göra din hund aggressiv


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

19 svar på Hund avled av fästinghalsband

 1. Sara skriver:

  Nervgift runt halsen…hör man inte själv hur illa det låter?

  • Kalla skriver:

   Anaplasma och Borrelia låter ganska illa det med, allt är inte svart eller vitt.

   • Sara skriver:

    Ja det gör det absolut men det finns mkt alternativ idag till dessa preparat som tyvärr allt för flitigt används. Som någon annan klok person skrev längre ned – Om man inte kan tänka sig att använda det på sig själv så ska man inte heller utsätta sin hund för det.

 2. ☆ Marit ☆ skriver:

  Man får vara observant med ALLA fästinghalsband!
  Det är många hundar som inte mår bra av dom.

 3. Eva Egelmyr skriver:

  En god vän till mig kliade (pillade) alltid sin hund så där tankspritt på kvällarna och sen ofta sig själv runt örat. Han tappade allt hår där han kliat sig. Det kom ju tillbaka när han sklängt halsbanet och badat hunden.

 4. 1Credo3Hundar skriver:

  Om man kan tänka sig att använda det på sig själv – så ok då kan man använda det på sin hund, om man inte kan tänka sig att använda det på sig själv – så ska man inte heller utsätta sin hund för det. Tycker det är en vettig måttstock att följa …

 5. Marketta skriver:

  Jag såg det också. Men enligt veterinären så var inte symptomen passande till biverkningar av Scalibor. Dessutom står det att dom har sålt 11,5 miljoner band, och det är 0,02 % av hundarna som har nå sorts biverkningar, tex klåda, pälsavfall mm. Några få med allvarligare, men som inte kan bevisa att det beror på Scalibor.

  Visserligen använder jag inte själv dessa för de har inte visat nån effekt på våra hundar pälsbollar.

  • Emelie skriver:

   Tror du verkligen på den statistiken????? När 50% av 1000 tillfrågade HUNDÄGARE upplever att deras hundar fått biverkningar av fästingmedel?? Det är alltid svårt att bevisa sådana här saker och finns inga forskningsbevis så räknas det inte….sorgligt men sant.

   • dognewss skriver:

    46% av 3819 tillfrågade hundägare i Finland hävdar att deras hundar har fått biverkningar av fästinghalsbandet! Detta framgår av artikeln i den finländska tidningen som gjort undersökningen online följ länken i inlägget ovan så ser du fakta

 6. deckre skriver:

  Uscha, jag kommer ihåg att mammas hund och reagerade på halsbanden..

 7. Marie Nystrand skriver:

  Min Jack Russell blev väldigt skarp och stridslysten förra fästingsäsongen – halsbandet åkte av och en vecka senare var han som vanligt igen. Använder nu flitigt fästingpenna istället.

 8. Lars skriver:

  Vi använder bärnstenshalsband, fungerar bra..

 9. Quila o Ronja skriver:

  Det hemska är att så många inte vill tro på riskerna med Scalibor. En av mina hundar fick svårt att gå, vinglig, och till slut förlmad i ”bakvagnen”. Man misstänkte hjärnblödning, och/eller diskbråck. Efter många och jobbiga utredningar, kom någon på att det kunde vara en biverkning av fästinghalsbandet. Just nervskador, är kanske inte så vanliga, men man ska veta om riskerna.
  Och nej, jag skulle aldrig sätta på mig ett Scaliborhalsband.

  • Bina skriver:

   Min hund vart likadan, men fästinghalsbandet åkte av väldans fort o hav blev som vanligt igen. Aldrig mer Scalibor!! Borde förbjudas

 10. Emelie skriver:

  Jag lider så när jag ser alla dessa fästinghalsband och även av vetskapen att hundar behandlas med de andra giftpreparaten som droppas på hundarna. Jag tycker också att det var extremt klokt och självklart skrivet….skulle vi ha på oss scalibor eller droppa exspot, frontline eller något annat av dess medel på oss själva eller än mindre på våra barn!!??? Jag tvättar mina hundar ofta på sommaren och ger dom homeopatiska medel för att stärka upp dom så att dom inte blir sjuka i fästingsjukdomar. Peppar peppar så har jag aldrig haft en hund som blivit sjuk i fästingsjukdom, och jag har haft allt mellan 1 och 5 berner sedan -98…men fästingar har dom på sig. Bor i Östergötland.

 11. tankekatten skriver:

  För mig känns det ganska självklart att det inte kan vara helt bra för hunden när barn inte får komma i närheten av preparat som används. Det står även att hunden inte får bada med halsbandet på för att det kan spridas ämnen till vattenlevande organismer. Jag undrar om alla hundägare verkligen tar av halsbandet så fort den vistas i vattnet. /Catarina

 12. Pingback: Läkare varnar för TBE |

 13. Pingback: Se upp med fästingmedel |

 14. Pingback: Fästingpreparat eller naturpreparat? |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.