Uppfödaren har inte rätt att behålla handpenning ifall valpköparen ångrar köp!

Vad händer om köparen har tingat en valp och betalat handpenning men sedan ångrar sig?

Köpet avbeställs och uppfödaren får betala tillbaka den erlagda handpenningen. Enligt konsumentköplagen har en köpare alltid rätt att avbeställa en vara innan den har levererats. Uppfödaren kan alltså inte kräva att en person fullföljer ett valpköp, utan man har rätt att ångra sig och få tillbaka sin handpenning. Uppfödaren har i somliga fall möjlighet att kräva ersättning av köparen för vissa kostnader som har uppkommit med anledning av avbeställningen, om sådana anspråk görs måste uppfödaren styrka dessa kostnader. Du hittar denna information på SKKs sida HÄRDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

19 Responses to Uppfödaren har inte rätt att behålla handpenning ifall valpköparen ångrar köp!

 1. Birgitta Söderholm skriver:

  Idiotiska regler!! Uppfödare har bara krav inga rättigheter snart.

 2. Gunilla skriver:

  Som seriös uppfödare har man ett stort ansvar.
  Om en potentiell valpköpare ångrar sig i sista minuten, är jag tacksam att hunden inte hamnar där! Då betalar jag gärna tillbaka handpenningen!

  Bilhandlare har inte heller rätt att behålla handpenning… för om försäljning handlar om en valp eller en bil spelar ingen roll…

 3. Elisabeth Hoke skriver:

  Vill man verkligen sälja och drivs igenom eni försäljning av en älskad valp till en opålitlig person som inte vill ha den???

  • dognewss skriver:

   Troligtvis vill ingen uppfödare sälja sin valp till någon som ej vill ha den! Det hela handlar väl om att uppfödarna i varje fall tidigare behållt handpenningen om köparen avbokar sin valp. Tänk Er ett senario med tex 10 stycken valpar där alla är reserverade mot handpenning och så vid leverans hoppar 8 köpare av……då är det lite surt för uppfödaren att stå där med osålda valpar ifall man har haft fler spekulanter som vid detta laget skaffat sig en valp hos annan uppfödare. Då känns det kanske bättre att få behålla handpenningen…..eller?

   • Gunilla skriver:

    Jo, verkligen surt! Lagen ÄR tuff, men likväl lag. Inte roligt alls alltid!
    Det är svårt att acceptera att ett djur likställs med en vara, som en bil.
    Efter valpen är såld, har den som sålt inget att säga till om (om det inte är fodervärdskap).
    Hua hua

 4. Marit skriver:

  Länken till SKK är felaktig

 5. Therese skriver:

  Jag har ingen uppfödning, inte heller valpar.
  Så detta inlägg är bara min egen åsikt.

  Ett djur är ingen vara!!!

  Den känner rädsla, tro på ägaren och människor. Om den skadas känner den smärta. Ett djur älskar man, tar hand om, delar ditt liv med. Ett djurköp ska vara planerat och därmed ska inte handpenningen kunna betalas tillbaka som man kan med en tröja man beställer från internet.

  Ett djur har betydelse för olika individer.
  Ingen slit och slängvara.

  Otroligt skamlöst att de ses som en vara.

 6. Jessica Andreasson skriver:

  Det roliga här är, att du som uppfödare inte har rätten att ångra dig haha. En valpköpare kan ingå ett avtal, betala handpenning osv och sen bryta det bara sådär! MEN du som säljer valpen… Såhär säger SKK.

  Vad händer om köparen har tingat en valp och betalat handpenning men sedan ångrar sig?
  Köpet avbeställs och uppfödaren får betala tillbaka den erlagda handpenningen. Enligt konsumentköplagen har en köpare alltid rätt att avbeställa en vara innan den har levererats. Uppfödaren kan alltså inte kräva att en person fullföljer ett valpköp, utan man har rätt att ångra sig och få tillbaka sin handpenning. Uppfödaren har i somliga fall möjlighet att kräva ersättning av köparen för vissa kostnader som har uppkommit med anledning av avbeställningen, om sådana anspråk görs måste uppfödaren styrka dessa kostnader.

  Jag vill inte längre sälja valpen, kan jag ångra mig?
  Har du ingått ett avtal om att sälja valpen, muntligen eller skriftligen, är du bunden av avtalet.

  Vad säger det om svenska lagar? Man har inga som helst rättigheter som uppfödare!!!

  • dognewss skriver:

   Vi tycker det är HELSJUKT att valpköparen kan avboka men inte uppfödaren? Vad säger SKK om detta, borde det inte ligga i deras intresse att skydda uppfödaren också? Vet att det är svensk lag men den är absolut inte till uppfödarens fördel, tvärtom!

  • Birgitta Söderholm skriver:

   Håller med Jessica, vi uppfödare har bara krav på oss. Valpköpare har rätt att avboka o få tillbaka handp. Djur är ingen vara. En valpköpare som ångrar sig behöver inte vara oseriös heller, men inte roligt om jag som uppf. står kvar då med flera valpar p.g.a. avbokning. Det kostar annonsering, mat o kanske vacc o vet.bes. en gång till.

 7. Hanna skriver:

  Tycker att det borde vara upp till uppfödaren om handpenningen skall betalas tillbaka eller ej. Det är uppfödarens krav.
  Har sett flera uppfödare på senare tid att de väljer att betala tillbaka handpenningen om man ångrar sig. Det gör dock inte jag. Skall de ha valpen så får de betala 1500kr eller liknande för då kan jag neka andra köpare. Annars står jag där med en valp som KANSKE blir såld och det blir även lättare och ångra sig i sista stund om man får tillbaka pengarna eller inte behöver lägga handpenning alls. Ser handpenning som en säkerhet.

 8. Pingback: Valpannonser med oseriös text |

 9. David skriver:

  Man kan undra varför det finns ”handpenning” i handeln idag då det verkar som det är skitsamma i praktiken. Det gäller ju både valpar och vanliga varor/tjänster.

 10. Smurf skriver:

  Handpenning är en skälig summa som valpköparna får betala för att säkra sitt val av valp och som en säkerhet till uppfödaren utifall köparen skulle ångra sig! När köparen ångrar sig förlorar uppfödaren eventuella köpare på valpen och det är en förlust för uppfödaren som kanske får dras med valpen mer än 8 veckor! Det är en kostnad som uppfödaren inte räknat med och något som handpenningen täcker! Det är dyrt att ha en kull på marken och kan bli ännu dyrare för uppfödaren om köpare hoppar av utan att lämna en skälig ersättning! Samt att det är med handpenningen många uppfödare betalar veterinärsbesiktningen med! Det skulle bli mycket fuskande om uppfödarna inte har rätten att behålla handpenningen vid ånger! Sen ska det givetvis vara rimliga priser för handpenningen och det är väl i så fall där man borde lägga vikten, hur hög handpenning får en uppfödare ta?

  • Anki skriver:

   Hur hög du vill antar jag. Men får bara behålla upp till 15 % av valppriset. Om det är avtalat.

 11. Soffi skriver:

  Detta har ju varit åtminstone 2 år tillbaka. Mina uppfödare sa det till mig, men jag valde att ändå betala handpenning åt dem när min valp var 4 veckor. 🙂

 12. Anki skriver:

  Om man går in på skk:s sida o läser och läser i konsumentköplagen ser man att det visst är möjligt att behålla handpenningen (upp till 15% av valppriset) om det är avtalat i förväg. Skk kräver att det ska avtalas på köpekontraktet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.