Nytt larm – Var fjärde leksak innehåller giftiga ämnen

vinyl_opener

Vi har tidigare skrivit om gift i hundleksaker, igår gick tidningarna ut med larm om att var fjärde leksak för barn fortfarande innehåller cancerframkallande och andra giftiga ämnen, trots att det finns lag på att barnleksaker skall vara fria från dessa gifter.

Det finns inga regler som säger vad som får finnas i hundleksaker, vilket gör hundleksaker av plast till rena dödsbomben av giftiga ämnen. Det allra vanligaste i leksaker är de mjukgörande ftalater i plastprodukter, som i höga halter kan skada fortplantningsförmågan.

I leksakerna för barn hittades förutom bly och ftalater även förbjudna och svårnedbrytbara kortkedjiga klorparaffiner och cancerframkallande azofärgämnen. Dessa finns även i leksaker för hundar och säkert i mycket större omfattning då det inte finns regler kring leksaker för djur.

Låt inte Era hundar leka/tugga på leksaker av plast, se också upp med hundens sovplats, dvs boxar, sängar och annat av plast så att hunden tex har en bädd av textilier under sig eftersom ftalater tas upp genom huden. Samma gäller all annan plast som hunden kommer i kontakt med, också plastgolv och vattenskålar av plast.

Gift i hundleksaker

Ftalater tas upp via huden

Nytt larm: Förbjudna ämnen i var fjärde leksakDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.