Första hjärtoperation med ACDO-teknik på hund i Sverige

Djursjukhusgruppen, Nordens ledande företagsgrupp inom högkvalitativ djursjukvård, satsar långsiktigt på veterinärmedicinsk utveckling. Ett arbete som nu resulterat i Sveriges första lyckade hjärtoperation med ACDO-teknik på Djursjukhuset Albano, Stockholm.

Djursjukhusgruppen har ett brett kompetens- och forskningsutbyte internt, men även internationellt. ACDO-operationen (Amplatz Canine Duct Occluder) kunde förverkligas tack vare investeringar i radiologisk utrustning och ett givande samarbete mellan Djursjukhuset Albano och Clinica Veterinaria Gran Sasso i Milano, en av Europas ledande kliniker inom kardiologi.

Under guidning via genomlysning/fluoroskopi genomfördes operationen på hund med Persisterande Ductus Arteriosus, ett medfött vanligt hjärtfel. Felet innebär att ett kärl inte sluter sig normalt efter födseln, vilket kan orsaka hjärtsvikt om det inte åtgärdas.

Kirurgteamet på Albano gick in med en kateter via ljumsken, upp i femoralartären, vidare till aorta och det felaktiga kärlet. Där sattes ACDO-instrumentet på plats för att expandera och tillsluta kärlet.

Den här typen av interventionell radiologi innebär många fördelar; snittet efter ingreppet blir mycket litet, operationstiden kortas av betydligt och komplikationsrisken minskar avsevärt. Patienten kunde i detta fall skickas hem dagen efter utan smärtstillande – en betydande skillnad från tidigare metod då bröstkorgen öppnades upp vilket ökar både komplikationsrisken och smärta hos patienten.

”Det känns fantastiskt att för första gången använda ACDO-teknik i Sverige. Vi är mycket nöjda med resultatet och redo för fler operationer och ytterligare framsteg inom området. Inom kort kommer vi att erbjuda ballongsprängning av medfödda förträngningar i lungartären med hjälp av genomlysning/ fluoroskopi”, säger Einar Johard, Leg veterinär med specialisering inom kardiologi, på Djursjukhuset Albano.

”Det är väldigt glädjande att bevittna de många veterinärmedicinska framsteg som just nu sker inom Djursjukhusgruppen. Det stärker vår övertygelse om att våra satsningar inom kompetensutveckling och avancerad utrustning kommer våra kunder tillgodo i form av bättre djursjukvård”, säger Peter Dahlberg, VD och koncernchef Djursjukhusgruppen.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 Responses to Första hjärtoperation med ACDO-teknik på hund i Sverige

  1. Sture Engström skriver:

    Om nu någon undrar varför veterinärkostnaderna stiger med raketfart så är bl.a. detta ”framsteg” en av orsakerna. Naturligtvis hamnar det på den totala kostnaden för ett besök oavsett vad man gör för behandling vilket leder till ökade försäkringspremier. Frågan är ju också om vi verkligen behöver denna avancerade och dyrbara utveckling? Klinikavgifterna (entrépriset) till en mottagning har redan passerat 1000-lappen på de flesta djursjukhusen! Snart slår den i taket och resultatet blir förödande för djurskyddet när vanliga djurägare inte längre har råd med försäkring och vård av sitt djur.

    • dognewss skriver:

      Så sant! Hade en valpköpare som undrade hur i all världen kan hennes veterinärvårdsförsäkring kosta 5444 kr per år med livvärde på 20 000 kr. Helt otroligt, man kan ha en egen livförsäkring på människa för en billigare peng!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.