Vi är inte benägna att hålla med

– Hade det rört sig om ett race hade jag varit tveksam. Men en utställning är en så liten ansträngning att om man inte kan genomföra det så kan man inte heller ha en hund i en vardagssituation, säger pressansvarig i Svenska Kennelklubben till GP angående att hålla hundutställningen i Ransäter under extrem värme som 31 grader i skuggan med full sol förövrigt.

Vi vet inte vad som menas med en vardagssituation i artikeln ovan, men en hund mår mycket bättre av att ligga inne på ett svalt golv än att vistas utomhus en hel dag  i 31 graders värme. Det är inte bara den tid hunden springer i ringen, den sitter eventuellt instängd i en bur mesta delen av dagen. Även om hunden får vistas i skuggan så är det fortfarande 31 grader varmt, vilket det sällan är i hemmet eller på en kennel där många har luftkonditionering till sina hundar.  Inte bara det, många reser 100 mil för att ta sig till och från utställningen så vi kan inte se det som att det går att jämföra med en vardagssituation för hundens del?

Alla uppmanar annars (på forum, hundsidor och artiklar) lämna hunden hemma, hunden har det bäst hemma då det är extremt hett ute, en temperatur som hundarna i Sverige inte är van vid.

Flera hundägare valde igår att stanna hemma på grund av värmen, de ville inte utsätta sina hundar för den extrema värmen som rådde, de tänkte på hunden framför allt annat!Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

12 svar på Vi är inte benägna att hålla med

 1. Vovva skriver:

  Att generellt säga att hunden har det bäst hemma, som vissa gör, och tro att det gäller för alla … Det är som att säga att älskar lever och alla tål gluten.

  Det finns folk som bor på ställen där lägenheterna blir otroligt varma, varmare än ute till och med. Hundar kan faktiskt må bättre ute än inne och speciellt om de inte får vara med sina hussar och mattar. Dra för sjutton inte alla över en kam.

  En utställningshund bör vara i god kondition och klara en utställningsdag. En utställare, som bryr sig om sin hund, ser till att den har det bra även vid en utställning. En människa som inte bryr sig om sin hund vid utställningen bryr sig inte om sin hund på ett annat ställe heller. Så att säga att man inte ska ha utställningar om det är varmt för att vissa hundar far illa … hmm … de hundarna hade farit illa i vilket fall som helst även om de inte varit med på utställningen.

  De som drog sig ur utställningen tog sitt ansvar och brydde sig om sin hund, de visste med sig att just deras hund inte tålde den värmen eller att de inte hade möjlighet att göra det skönt för hunden under väntetiderna.

  Utställarna kan inte ställa in på grund av väder, det går inte. Det är inte företag som har täckning för alla kostnader som en utställning drar med sig OM de måste betala tillbaka alla anmälningsavgifter. Ska vi kräva det av utställarna så tror jag inte att det kommer att anordnas några utställningar i framtiden. Möjligtvis de stora årliga som sker inomhus, men inte några utomhusutställningar – det kan ju börja regna, snöa, solen kan ju skina eller så blåser det … Nej, i det fallet är det upp till den enskilde hundägaren att avgöra – Ska jag anmäla och riskera att bli av med pengarna om jag inte orkar åka?

  • dognewss skriver:

   Citerar: ”Dra för sjutton inte alla över en kam” ”En utställningshund bör vara i god kondition och klara en utställningsdag”. Med över 20 års erfarenhet av utställning vet vi att alla hundar inte har en sådan kondition att de klarar en utställningsdag i 31 graders värme i skuggan. Titta bara på människan vad värmen kan göra med mycket vältränade tävlingsmänniskor: Förra årets Göteborgsvarv, 2013, var drabbat av värmebölja och ett 60-tal löpare fick föras till sjukhus. Runt 60 personer fick dessutom behandlas med dropp längs banan. Inlägget syftar dock på att vi inte är benägna att hålla med om att en utställning går att jämför med en vardagssituation. Om vi inte misstar oss så har nyligen stått i Hundsport att läsa att tex 3 och 4 dagars utställningar tär på hunden!? Men om det är att jämföra med en vardagssituation så borde man kunna ordna tex 10 dagars utställningar utan problem?

   • Vovva skriver:

    Jag håller med. Det är inte så att jag opponerar mig mot ditt inlägg. Det är bara det att det har gått ”troll” i att alla säger ”lämna hunden hemma den har det bättre där”. Det är inte alltid sant.

    Och, visst är det inte en vardagssituation att vara på en utställning, om det inte är de s.k. utställningsrävarna som ställer ut varje helg i stort sett. För de hundarna är det nästan en vardagssituation – de är väldigt vana vid utställningsvärlden.

    Det går att fixa ”svalka” även varma dagar om man åbäkar sig lite och det gör de ansvarsfulla hundägarna. Jag t.ex. kollade min hund när hon låg i bilen i fredags. Hon låg lugnt och fint och flämtade inte ens. Hon var ändå alert och vaken utan stress eller värmeproblem. Nu var jag i närheten och kunde hålla koll, men som sagt – Det går att fixa det skönt för hundar även varma dagar bara man är lite uppfinningsrik och har lite framförhållning.

    Men vad ska utställningsarrangören göra? Be om svalare väder?

    De skulle kunna fixa kylklampar, frysboxar och vattenslangar samt stora tak för skugga. Men hur mycket är folk villiga att betala?

    De kan ju inte ställa in och gå med förlust. De kan inte alltid välja en annan helg heller – det finns inte tillräckligt med helger för att det ska räcka till alla utställningar i hela Sverige om alla ska ha utställningarna i slutet på april, början på maj samt i september.

   • dognewss skriver:

    Alltså handlar det enbart om ekonomi inte hundens bästa?

   • dognewss skriver:

    Det är ju sällan det är extremt varmt i Sverige så som igår, så någonstans borde det finnas en gräns där man kan åberopa Force majeure eller skall man genomföra utställningar till varje pris (om vi nu skall gå in på det ämnet)

 2. Pia-Margherite Inden skriver:

  SKK borde någon gång sätta ner foten och först och främst tänka på hundarna och inte den egna affärsrörelsen och ekonomin. Exempelvis ange att värme +25° C eller mer är skäl för enskild, ansvarstagande hundägare att ställa in utställning och återfå anmälningsavgiften. Det är också oftast mycket svårt att kyla ner sin hund på ett utställningsområde – mycket svårt att få skugga (alla har inte tält, dessutom svårt att få plats till det för uppsikt på ringen), långt till vatten, långa köer vid kanske den enda kran som finns till 100-1000 tals utställare, som kanske dessutom har mer än en hund med till utställningen. Och till- och hemfärd i en stekhet bil i slingrande, långsamma bilköer, oftast i trängsel med hemvändande semesterfirare. Inte sanningsenlig kommentar SKK!

 3. Idis skriver:

  Skönhetstävlingar för hundar kan knappast gå före deras hälsa! Vad är det för dumheter? Att skylla på ekonomisk förlust är bara egoistiskt och visar på att det står svagt till med empatin… SMHI har ju gått ut med varning för värmen – dvs hälsorisk. Att åberopa force majuere i detta läge borde vara en självklarhet…

 4. Vovva skriver:

  Det är inte bara SKK som anordnar utställningar. En utställning planeras cirka 1 år i förväg och för klubbarna kan det vara den enskilt största inkomsten. Ska de klubbarna gå miste om sin inkomst för att enskilda personer inte kan ta hand om sina hundar på ett bra sätt?

  Folk som ställer ut sina hundar har med sig vagnar, stolar, kaffe, kylväskor, dricka, mackor, koppel, trimbord osv osv. Varför inte ha med sig en stor kylväska med isklampar, en solcellsfläkt, ett litet tältstativ, finns små lekkojor för barn med tygtält, detta går att klä med billiga aluminiumskydd för bilrutor. Sätt upp det lilla tältet, häng kylklamparna framför fläkten och låt den kalla luften dra över hundarna. Eller använd de batteridrivna fläktar som finns att köpa till att hänga på burar med specialanpassade kylklampar. Eller häng upp kylklamparna ovanför hundarna – kyla sjunker. Lägg kylklampar under hundfällen. Eller ta med en kylmadrass och fyll den när man kommer fram. Allt går bara man anstränger sig lite för hundens skull också och inte bara för sin egen del.

  Har man pet-flaskor med is (fyllda till 2/3 med vatten och sedan in i frysen) så har man både kyla med sig samt vatten till hundarna när isen smält. En stor kylbox rymmer många kylklampar/vattenflaskor och håller sig kall länge om man sköter den på rätt sätt.

  Det finns mängder av olika praktiska (och billiga) sätt man kan fixa så man får det skönt. Det är endast fantasin som sätter hinder i vägen (och latmasken). Men kan man släpa med sig halva trimsalongen till en utställning så kan man väl fixa lite prylar till att svalka ner både sin hund och sig själv.

  Det går att avvakta till senare på kvällen med att åka hem om man inte har AC i bilen – många vettiga människor gör faktiskt det. Så det är inte heller en anledning till att klubbar ska gå miste om pengarna till att hålla kurser, underhåll av klubblokal osv.

  Nej, jag tycker faktiskt det är den enskildes ansvar att sköta om sin hund på bästa sätt. Och det gör de flesta också – på ett alldeles utmärkt och ansvarstagande sätt.

  PS – om ni nu tror att jag är en utställare, så har ni fel. Jag ställer INTE ut hundar och inte är jag med i någon klubb heller direkt nu längre. Så jag talar inte i eget intresse,

  • dognewss skriver:

   Det finns en risk med kylklampar under fällen, en del hundar har en benägenhet att krafsa runt och i värsta fall kan hunden få kylskador om den sedan lägger sig direkt på en kylklamp vilket skedde en av våra bekantas hund

 5. Vovva skriver:

  Vem ska bestämma gränsen för värmen? De som har polarhundar eller de som har hundar från Afrika? Var ska det mätas och när ska det mätas? Hur ska folk få reda på om det är över ”tillåten” gräns? Hur långt i förväg?

  Det kommer domare från när och fjärran – vem ska betala deras resor och uppehälle om inte utställningen blir av?

  De som åkte hemifrån på fredag eftermiddag när det var under gränsen för tillåten värme och så blir det över dagen där på? Ska deras resa betalas av arrangerande klubb om utställningen ställs in?

  Det finns många fler saker att ta hänsyn till än vad jag räknat upp här ovan.

  Det är inte så lätt att bara besluta rakt av.

  • dognewss skriver:

   Om man skall gå till ytterligheter och tala om att ställa in en utställning så borde inga pengar betalas tillbaka det är så force majeure fungerar normalt dvs arrangören rår inte på extrema väderförhållanden och behåller därför pengarna och kan betala alla utgifter. Då utställning ofta handlar om att vinna titeln Årets hund alternativt Årets bäst i rasen så åker de flesta ifall utställningen arrangeras, man har ”inte råd” att stanna hemma även om det blir för hett ute, för då kan konkurrenten vinna så man måste dit för att samla poäng vilket gör att hundens bästa inte sätts i fokus utan poängjakten är det viktigaste!

 6. dognewss skriver:

  Det står i denna artikel att ”både hundar och människor led av värmen i Ransäter på utställningen” http://www.nwt.se/munkfors/article1607511.ece

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.