Nu vaknar huggormarna – Se upp med din hund

huggorm

Nu vaknar huggormarna, under våren tillbringar huggormarna 3 – 4 veckor med att sola och hålla en hög kroppsvärme, det är då vanligt att hundar blir bitna.

Den kalla våren och speciellt de kalla nätterna har gjort att huggormen har lyst med sin frånvaro. Nu när värmen kom har huggormen vaknat och i början av våren lägger de sig och solar på stenar och berg. Det kan tyckas att det finns speciellt många huggormar i vår men orsaken är att de inte vill slingra sig så långt hemifrån då de fortfarande är kallt. Efter några veckor så skingras ormarna och man ser dem allt mer sällan igen.

Hunden är av naturen nyfiken och just nu då det finns gott om orm skall du vara extra försiktig med din hund, så den inte blir biten. Vanligtvis är ormen skygg men nu på våren är den slö och vill bara ligga i solen och gotta sig, det är då vanligt att hunden blir biten.

Om du misstänker att din hund blivit biten skall du ALLTID uppsöka veterinär! Om du är på promenad skall du bära hunden, för att förhindra att giftet sprider sig i kroppen. Om din hund är för stor att bära och du inte har tillgång till bil där du befinner dig skall du låta hunden vila en halvtimme och sedan gå försiktigt hemåt.

I dag vill inte veterinärerna att man själv skall ge kortison till hunden så fort den blivit biten. Detta för att det kan försvåra behandlingen då man senare kommer till veterinären, då hundägaren vanligtvis inte kommer ihåg vilket kortison man gett hunden och vilken styrka. Ett tips är om man vill ge kortison att alltid ha bipacksedeln till kortisonet i samma ficka som du har tabletterna, då finns det alltid till hands vid behov.

Symtom på att hunden blivit ormbiten

Först märks ormbettet inte så mycket, men efter ett tag kan hunden bli trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet, läs mera HÄR

Hur vet jag att hunden blivit huggormsbitenDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nu vaknar huggormarna – Se upp med din hund

  1. Sofie skriver:

    Hej!
    Nya forskningsrön har visat att kortison faktiskt inte har en positiv effekt på huggormsbett. Studier där man jämförde hundar som fick kortison jämfört med hundar som inte fick det visade att kortisonet inte gav ökad överlevnad. Däremot kan behandling med starka mediciner så som kortison ge tråkiga biverkningar och ska därför inte ges i onödan.
    Lämna kortisonet hemma och skynda istället till veterinär!
    Med vänliga hälsningar, Veterinärstudent som snart är färdigutbildad.

  2. Pingback: Rädda hunden från 10 sommarfaror |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.