Toppträna hunden inför jaktstart

agriajakt

Snart drar höstens jakt igång. Det är inte ovanligt att hundar skadas vid jakt, men för jaktlagets fyrfota medlemmar finns det flera förberedande åtgärder som ökar hundens kapacitet i skog och mark och samtidigt minimerar skaderisken.

 Vi vet av erfarenhet att en fysiskt och mentalt stark hund klarar sig bättre i de tuffa situationer som kan uppstå i mötet med vilda djur eller efter en lång dags pass i skogen. Det handlar om att se över kondition, muskler, teknik, utbildning och foder, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Här kommer fem tips inför jaktsäsongen:

1. Håll din jakthund vältränad

För att hunden ska klara av det höga tempot och den mentala ansträngningen som en jakt innebär, är det viktigt att den är i god form. Träna konditionen med långa promenader, joggingrundor, cykelturer eller simning. Intervallträning är mycket effektivt och ger ett starkare hjärta. En god kondition stärker hunden, gör att den återhämtar sig snabbt och ökar uthålligheten.

Stärk även hundens muskler och balans, exempelvis genom att låta den springa i uppförsbackar eller hoppa och klättra över stock och sten i naturen.

2. Höj hundens utbildningsnivå

För att din hund ska arbeta så effektivt som möjligt under jakten är det bra att träna apportering eller eftersök beroende på jaktform innan jakten drar igång. Det är enklare att ha kontroll över en hund som kan grundläggande lydnadsdressyr, dessutom ökar hundens säkerhet om den lyder minsta kommando.

3. Ge hunden rätt foder

Ge hunden ett bra helfoder året om. På så vis får den i sig de näringsämnen den behöver för att må bra. Under jaktsäsongen behöver hunden mer näring och energi, fodra då med samma mängd torrfoder, men byt till en kraftigare variant. Kom ihåg att göra foderbytet successivt så att hundens mage hinner vänja sig.

4. Reflexer räddar liv

En jakthund som syns i skog och mark har större chans att undvika trafikskador eller vådaskott. Dessutom underlättar det för hundföraren om hunden är synlig. Investera i ett par riktigt bra reflexer som syns framifrån, bakifrån och från sidan.

5. Skydda din hund vid vildsvinsjakt

Hundar som jagar vildsvin behöver en riktigt bra skyddsväst med reflexer, inbyggd flytväst och skydd mot vildsvinsbetar. Tänk också på att ett extra koppel i fickan kan vara bra, om något skulle hända.

Svenska Jägareförbundets kalendarium för jaktperioder finner du här.

En riktigt bra försäkring är också en trygghet om olyckan skulle vara framme. Agria har därför utvecklat specialanpassade försäkringar för jakthundens behov. Om din hund skadas i skogen finns dessutom Agrias Telefonveterinär på telenummer 0900-100 51 6 under kvällar och helger.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.