Se upp för den lömska glykolen

glykol

Se upp för den lömska glykolen – Information med anledning av förgiftningsrykten

Nu när vinter och kyla närmar sig vill vi varna för en av de farligaste förgiftningarna: glykolförgiftning. Redan nu har vi fått in fall av förgiftade djur, bland annat två hundar som kom in till ett av våra specialistdjursjukhus förra veckan. Den ena avled och tillståndet är kritiskt för den andra.

Kylarvätskan som används till bilar innehåller oftast glykol, även kallat etylenglykol. Glykol smakar sött och är tyvärr något som våra husdjur gladeligen slickar i sig. Det behövs inte mycket för att dosen ska vara direkt dödlig.

Har du den allra minsta misstanke om att din hund slickat i sig glykol bör du omedelbart kontakta veterinär, även om du inte ser några symptom. Symptom som illamående, trötthet, kräkning, kramper och vinglighet kan ses redan efter 30 minuter. Mellan ett och tre dygn efter kommer nästa kris. Urinen slutar bildas, kramper tilltar, djuret kan hamna i koma och det är tyvärr dödlig utgång som väntar.

Det kan vara svårt att veta om djuret fått i sig glykol, eftersom symptomen liknar vilken njurskada som helst. Genom ett blodprov mäts etylenglykolhalten och man tittar även allmänt på njurvärden. När man tar ett urinprov kan man se en viss typ av specifika kristaller som bara syns vid glykolförgiftning.

För att undvika denna hemska förgiftning – hantera glykol mycket försiktigt och var vaksam.

  • Var uppmärksam om du spiller glykol. Tänk på att alltid skölja och torka upp.
  • Var uppmärksam på pölar vid garage och parkeringar.
  • Låt inte hunden äta eller slicka i sig saker när ni vistas utomhus.

Mer om förgiftning:

 www.evidensia.se/goda-rad finns mer råd om de vanligaste förgiftningarna.

c69cc5aa268171f0d5eb8db12fab5497


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.