Undersökning visar: Blandrashunden ska vara söt, sällskaplig och ganska billig

blandis

”En hund med trevligt utseende som jag hittade via personliga kontakter och kostade mellan 2 000-5 000 kronor”. Så ser en förenklad version av valet att köpa en blandrashund ut, enligt en undersökning* som Agria Djurförsäkring låtit göra.

Blandrashundar är populära och vi var nyfikna på varför man köper en blandrashund, var man hittar den och vad man vill använda den till, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Undersökningen visar att majoriteten av hundägarna hittade sin nya hund via en personlig kontakt. Det viktigaste avgörandet i valet av hund är att den ska ha ett tilltalande utseende. Därefter var slumpen den vanligaste anledningen till valet. De flesta hade planerat köpet i 3-6 månader, vilket betyder att det oftast är ett genomtänkt köp.

Hela 90 procent används i första hand som sällskapshundar, även om det också finns hundägare som satsar på att träna agility, lydnad eller jaga med sin blandrashund.

Alltfler väljer att försäkra sin blandrashund och mellan åren 2005-2015 ökade andelen blandrashundar i Agrias bestånd med 55 %. Totalt i Sverige är 67 % försäkrade, vilket troligen är världens högsta försäkringsgrad för blandraser. På tio år har andelen blandraser i Agria ökat med 55 procent.

– Det är fantastiskt att så många djurägare tar ansvar för sina hundars hälsa. Trots det når blandraserna inte upp på samma försäkringsnivå som andra hundar. Varför det kan man undra?

Undersökningen visar att 46 % av hundägarna som säger sig välja bort försäkring och menar att de själva står för veterinärvårdsnotan om det skulle hända något med hunden. Och det gör det, blandrashundar är den grupp som oftast råkar ut för olyckor.

– Av okänd anledning är blandraserna överrepresenterade i Agrias olycksstatistik, det känns tråkigt och onödigt. Genom att lyfta problemet vill vi öka säkerhetstänket som ofta hänger ihop med ägarens hantering av hunden i vardagen, säger Patrik Olsson.

Koppel, reflexer och grundläggande lydnad skulle rädda många hundliv.

  • Om blandrashundar
  • 90 % används som sällskapshundar, 7 % jakthundar och aktiva inom olika tävlingsgrenar
  • Hundens utseende var avgörande för köpet av en blandrashund
  • Var fjärde hund i Sverige är en blandras (220 000 stycken) – enligt Jordbruksverket
  • Blandraser är överrepresenterade i olyckor
  • 65 % skolkade från valpkursen
  • 39 % av hundarna kostade mellan 2000-4999 kronor
  • Nära hälften av hundarna köptes via personliga kontakter, medan blocket.se står för 34 %
  • 67 % av blandraserna är försäkrade, jämfört med 80 % av renrasiga hundar

Se Agrias film om blandrashundar här.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Undersökning visar: Blandrashunden ska vara söt, sällskaplig och ganska billig

  1. Pingback: Hundköp bör styras av medvetenhet | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.