22 procent av svenska husdjur är överviktiga – för lite aktiv träning är den främsta orsaken

Var femte svenskt husdjur lider av övervikt, enligt deras egna ägare. Det betyder att det finns över 400 000 överviktiga hundar och katter i Sverige. För lite aktiv träning, fel kost och kastrering uppges av husdjursägarna själva vara orsaken till övervikten bland husdjuren. Tio procent av svenska mattar och hussar medger att de inte har tid eller lust att motionera sitt husdjur, eller påstår att husdjuret ”inte vill träna”. Det visar den nya undersökningen HusdjursPanelen genomförd av Animail, Nordens största djuraffär på nätet.

Den nya HusdjursPanelen från Animail visar att över vart femte husdjur (22 procent) lider av övervikt. I Sverige finns ungefär två miljoner hundar och katter, vilket i sin tur betyder att cirka 440 000 av dessa är överviktiga. För lite aktiv träning (30 procent) och kastrering (30 procent) är enligt husdjursägarna själva de vanligaste orsakerna till övervikt bland djuren.

3 av 10 husdjur ”vill inte träna”

Av de husdjursägare som uppgett för lite aktiv träning som orsak till varför deras husdjur är övervikta så uppger hela 32 procent att det beror på att husdjuren inte vill träna. 14 procent av husdjursägare har uppgett att de inte har tid eller lust att träna sitt husdjur. 10 procent av husdjursägarna har uppgett att det är för kallt ute. 13 procent uppger att husdjuret har ont i kroppen/inte kan träna.

– Även vi människor behöver ju röra på oss för att må bra, så det är glädjande att se att så många hundägare väljer att kombinera sin egen träning tillsammans med sin hund, där både hundägare och hund ges den aktiva träning de behöver, säger Karl Prytz, VD för Animal.

I undersökningen framgår även att husdjursägarna anser att övervikt förebyggs bäst genom en bättre kosthållning (38 procent) och aktiv träning (26 procent). 25 procent av husdjursägarna uppger att de inte förebygger deras husdjurs övervikt genom att göra något särskilt.

– Undersökningen visar att svenska husdjursägare vet hur man ska hålla sina djur friska och välmående. Kunskap är således inte det stora problemet. Möjligtvis saknas tiden då många lever ett hektiskt vardagsliv. Ofta kan man dock genom kortare lekstunder och några längre promenader då och då ge husdjuret en stor del av den aktiva träning de behöver för att må bra, säger Karl Prytz.

Övervikt och i synnerhet fetma ökar risken för en rad sjukdomar. Bland annat ses en tydligt ökad risk för diabetes (sockersjuka), hjärtsjukdomar, vissa tumörsjukdomar, andningsproblem, och smärtsamma problem i leder och rygg hos överviktiga djur. Överviktiga djur får generellt sett en försämrad livskvalitet och lever i genomsnitt flera år kortare liv.

Mer än 6 av 10 hundägare tränar tillsammans med hunden

I undersökningen framgår att 64 procent av alla hundägare tar med sig hunden ut när de själva ska träna. Och nästan lika många, 60 procent, tränar ihop med hunden flera gånger per vecka. Närmare var tredje hundägare, 28 procent, av hundägarna tränar tillsammans med sin hund någon gång per vecka.

– De flesta svenskar är aktiva människor, vi gillar att röra oss i skog och natur när vi har tid, så det är glädjande att se att så många hundägare väljer att kombinera sin egen träning tillsammans med sin hund, där både hundägare och hund ges den aktiva träning de behöver för att må bra, säger Karl Prytz.

Populäraste träningsformen tillsammans med hunden är långa promenader eller s.k. power walks, 92 procent. 30 procent av hundägarna uppger att de utför terrängträning tillsammans med hunden. Cykling utförs av 26 procent av hundägarna och löpning av 27 procent. 

Även katter behöver motion

Bland kattägarna uppger 43 procent att de ser till att katten får aktiv träning genom en klätterställning och 40 procent genom aktivitetsleksaker. 21 procent uppger att de har en utekatt vilket gör att katterna får sin aktiva träning genom att vara ute i naturen. 11 procent av kattägarna uppger att de går ut på promenader med sin katt. 

Om undersökningen

HusdjursPanelen är en återkommande undersökning som genomförs av Animail och som avser att utröna svenskars kunskap, inställning och relationer till sina husdjur. 2,5 miljoner svenskar äger minst ett husdjur.

HusdjursPanelen är en webbaserad undersökning som genomfördes under februari och mars månad med 1004 husdjursägare i hela Sverige. Av dessa är 47,4 procent hundägare, 28,2 procent kattägare och 24 procent både hund- och kattägare. 0,4 procent äger en annan typ av husdjur.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.