Var tredje svensk kan tänka sig att dela sin hund mot betalning

hundpool

Svenskarna är mest positiva av alla nationaliteter till det nya fenomenet delningsekonomi, i en ny europeisk undersökning från biltillverkaren Ford. Att bilpool och cykelpool är populärt vet vi, men mer överraskande är det att så många som var tredje svensk kan tänka sig att ta betalt för att dela med sig av sin hund.

Att över 80 % kan tänka sig att använda bilpool är kanske inte så oväntat. Men visste du att 4 av 10 svenskar kan tänka sig att vara med i en ”hundpool” och dela hundar med andra? Var tredje svensk kan dessutom tänka sig att dela med sig av sin egen hund mot betalning. Det är nästan dubbelt så många som i övriga Europa.

Undersökning av Ford
Undersökningen har besvarats av fler än 10 000 respondenter i Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Sverige. Det är bilföretaget Ford som har genomfört undersökningen för att bättre förstå attityder till att dela såväl bilar som en lång rad andra ägodelar och tjänster, som hjälper till att forma den växande delningsekonomin.

Svenskar vill dela bil, parkering, cykel och verktyg
Svenskarna är den grupp i undersökningen som är mest positiva till delningsekonomi generellt. Allra helst kan svenskarna tänka sig att ta med paket åt andra (84,7 %), samåka (84,4 %), dela parkeringsplats (82,9 %), dela verktyg (81,8 %), dela cykel (75 %) eller dela bil (72,7 %).

Delningsekonomin exploderar – omsätter miljardbelopp
Begreppet delningsekonomi har etablerat sig kraftigt på kort tid i Sverige. Enligt Institutet för språk och folkminnen är det första belagda användandet av ordet från 2013. Under 2015 slog ordet igenom ordentligt och kvalificerade sig till svenska Språkrådets nyordslista. Delningsekonomin genererar globalt redan intäkter på mer än 13 miljarder euro per år och beräknas kunna generera värden på 293 miljarder euro per år 2025. Bildelning spås öka med 23 procent fram till 2025.

Svenskar Övriga européer
Jag skulle dela med mig av min bil 72,7 % 54,7 %
Jag skulle använda bildelning/bilpool 80,4 % 72,1 %
Jag skulle dela med mig av min parkeringsplats 82,9 % 64,5 %
Jag skulle dela med mig av mitt förråd 56,9 % 41,8 %
Jag skulle dela med mig av min hund 31,4 % 17,3 %
Jag skulle dela med mig av mina verktyg 81,8 % 68,2 %
Jag skulle dela med mig av min cykel 75 % 61,8 %
Jag skulle dela med mig av min mobiltelefon 26,5 % 30,6 %

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.