Hundars sämre fruktsamhet kopplas till miljögifter i fodret

IMG_0448 (800x533)

I en 30 år lång brittisk studie misstänker forskare att en kraftig och snabb försämrad spermakvalité och kryptorchism hos hundar beror på miljögifter som påträffats i både testikelvävnad och i hundfoder, skriver Vetenskapsradion.

Genom att under lång tid följa hundarna vid en brittisk kennel, har forskarna upptäckt en kraftig och snabb försämring av spermakvalitén hos hanhundarna. Rörligheten för spermierna sjönk från 90 till 60 procent under den tid forskningsprojektet pågick.
Det förekom också en ökad andel kryporchida hanvalpar, dvs där ena eller båda testiklarna stannade kvar i buken i stället för att vandra ner i pungen.
Forskarna misstänker att orsaken bakom reproduktionsstörningarna beror på miljögifterna DEHP och PCB och att hundarna får i sig dessa via fodret. I testikelvävnaden som undersöktes och i en stor mängd kommersiella hundfoder som analyserades, återfanns dessa miljögifter både i testiklar och i hundfoder.

DEHP och PCB som i djurförsök har visats ge försämrad reproduktion har även påvisats hos människa i vissa länder, där har man hittat liknande fynd, dvs nedsatt funktion hos män.

Hundars sämre fruktsamhet kopplas till miljögifter i fodret

Environmental chemicals impact dog semen quality in vitro and may be associated with a temporal decline in sperm motility and increased cryptorchidism

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebpn45rd

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.