Tullen får vapen- och sprängämneshund

labradorPå grund av de förändrade globala säkerhetsläget ökar behovet att effektivera övervakningen av vapen, ammunition och sprängämnen,  efter terrordåden i Europa har också tullen i Finland höjt sin beredskap och utbildar nu sin första vapen- och sprängämneshund.

Polisen i Finland har 27 utbildade sprängämneshundar men nu får tullen en egen utbildad hund som skall vara stationerad på Vanda flygplats. En 6 månader gammal Labrador Retriver vid namn Heila presenterades idag som tullens blivande sprängämneshund. Hon börjar sin utbildning idag och bor hos en tullinspektör, hundföraren ska utbildas till sprängämnesexpert.

Cirka 300 fynd av vapen, vapendelar, ammunition och sprängämnen har gjorts av tullen vid Helsingfors–Vanda flygplats, under de senaste åren. Fynden har gjorts i samband med näthandeln, i flygpassagerares bagage och i flygfrakt. Det handlar om cirka 100 fall årligen, tullen uppskattar att cirka två procent av fynden har varit mycket farliga. Tullen tror att de bara är toppen av isberget man har hittat och hoppas att Heila ska hjälpa till att hitta mycket mera.

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebpn45rd

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.