Stora investeringar och ökad omsättning inom djursjukvård

gustafbild-1

Arkivbild: DOG NEWS

Efterfrågan på djursjukvård är stabilt hög och SLA – Svensk Djursjukvårds medlemsföretag satsar framåt. Under 2015 investerades 236 miljoner kronor i kompetensutveckling, utrustning och lokaler. Företagen signalerar stark framtidstro genom planering av ytterligare stora investeringar och ett stort antal nyrekryteringar under det kommande året. Det visar SLA – Svensk Djursjukvårds Branschrapport 2016.

Rapporten visar att både omsättningen och vinstmarginalen har ökat jämfört med tidigare år. 2015 omsatte SLA – Svensk Djursjukvårds medlemsföretag 3,08 miljarder kronor, jämfört med 2,86 miljarder 2014. Vinstmarginal, efter avskrivningar och före finansiella poster, var i genomsnitt 8,5 procent 2015, jämfört med 4,4 procent 2014.

”Den genomsnittliga vinstmarginalen i branschen har i flera år legat runt 5 procent, vilket måste anses som en i det närmaste kritiskt låg nivå för företag med så pass höga fasta kostnader som djursjukvårdsföretagen, liksom andra personalintensiva tjänsteföretag med avancerade tjänster, har. Den ökade lönsamheten vi nu ser gör företagen mindre sårbara och gör att företagen vågar fortsätta investera och satsa framåt”, säger Maria Lundvall, branschansvarig SLA – Svensk Djursjukvård.

Den genomsnittliga omsättningen per patientbesök var 2222 kronor 2015. Av medlemsföretagens totala försäljning betalas hälften direkt av kunderna och hälften ur kundernas veterinärvårdsförsäkringar. Djursjukvårdstjänster är till skillnad från försäkringstjänster momsbelagda. SLA – Svensk Djursjukvårds medlemsföretag tog 2015 in 770 miljoner kronor i moms från sina kunder.

”Dagens djurägare ser sitt djur som en familjemedlem och förväntar sig att avancerad vård finns tillgänglig dygnet runt, året runt. Även om betalningsviljan till stora delar följer med engagemanget är det inte alla som förstår vad dagens djursjukvård kostar. Att kunden ges möjlighet att delta i besluten som gäller djurets vård och får tydlig information om kostnaderna är grunden i SLA – Svensk Djursjukvårds kvalitetsregelverk. Ingen ska bli överraskad när vården ska betalas”, säger Maria Lundvall.

Korta fakta från Branschrapporten:

  • 3 500 anställda
  • 1,39 miljoner patientbesök 2015 (1,4 miljoner 2014)
  • 3,08 miljarder kronor i omsättning 2015 (2,86 miljarder 2014)
  • Vinstmarginal efter avskrivningar och före finansiella poster var i genomsnitt 8,5 % 2015 (4,4 % 2014)
  • Företagen investerade 236 miljoner kr i utrustning och kompetensutveckling 2015 (100 miljoner 2014)
  • 2222 kr var den genomsnittliga omsättningen per patientbesök 2015 (2043 kr 2014).
  • Rekryteringsbehovet är fortsatt stort, 426 medarbetare det närmaste 12 månaderna.

Branschrapporten bygger på en egen medlemsundersökning (maj 2016) bland SLA – Svensk Djursjukvårds medlemsföretag och uppgifter från Bolagsverket företagsdata. Vidare innehåller rapporten uppgifter från Jordbruksverket, Svensk Försäkrings branschstatistik och djurförsäkringsbolagens årsredovisningar.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.