Rekordår för blodsugande älgfluga

algfluga

Rekordår för blodsugande älgflugor,man talar om att det aldrig förekommit så många älgflugor i skogarna som i år. Älgflugor sätter sig på både människor och hundar, som mest plockade jag över 100 älgflugor från min kropp efter två timmars promenad i skogen.

Honan kan suga blod i månader, den flyger runt tills den hittat rätt plats. Då knipsar den av sig vingarna och övergår till att vara en parasit. Cirka var tredje dag dricker honan en rejäl blodmåltid och föder sedan en enda stor larv. Sen föder hon fram en ny larv var tredje dag, och det kan hon hålla på med i månader. Larverna faller till marken, gräver ned sig och förpuppas.

Flugan är en blodsugande parasit som främst lever på stora hjortdjur såsom älg, hjort och rådjur, men kan också förekomma på hästar och hundar.

Vuxna älgflugor är vanligen 5 till 7 millimeter långa. De vuxna insekterna börjar söka värddjur efter kläckningen i augusti-oktober. Den till kroppsformen platta flugan landar på sitt värddjur och bryter av sina vingar för att leva resten av sitt liv på värddjuret. Därefter kryper den in i pälsen och suger blod. Den släpper sina larver till marken och dessa blir flugor på hösten. Den kan lätt ta miste på sina värddjur, men den kan inte använda människoblod för sin utveckling. Flugorna tros inte bära med sig några farliga virussjukdomar; dock kan betten ge klåda och svullnad, och flugorna kan vara bärare av bakterien Bartonella schoenbuchensis, som kan ge upphov till hudinfektioner.

Bartonella är en art av bakterier som kan smitta djur, inklusive människan, genom att leva i cellerna. Bartonella infektioner är relativt nya medicinska upptäckter, och föga är känt om deras exakta överföringssätt, hur man diagnostisera infektion eller de möjliga symtom. Minst nio Bartonella arter har identifierats som orsak till infektioner hos människor.

Typiska symptom på en Bartonella infektion är feber, dålig aptit, huvudvärk, trötthet och en ovanlig strimmiga utslag. Svullna körtlar runt huvud, hals och armar är också typiska, enligt Kalifornien Borrelia Association. Gastrit, smärta i nedre buken, öm hud knutor, ömma fotsulor, knölar längs extremiteter och halsont har också observerats av läkare.

Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Den kilar snabbt in under kläderna/pälsen och gömmer sig, och den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Bäst är att klämma ihjäl den eller nypa huvudet av den eller tända eld på den. Eller en metod där du kan klämma den mellan tumme och pekfinger och sedan rulla flugan mellan fingrarna. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Rekordår för blodsugande älgfluga

  1. Reneé Svensson skriver:

    Fredag den 30/9-16 for vi till Bäckefors för att leta efter kantareller, jag hade rustat mig angrepp av älgflugan. Jag tog på mig en badmössa över håret och sedan en keps på mig så jag inte skulle se så tokig ut. Vi stod ut i 2 timmar jag hörde hur de landade på skallen man fick klösa bort dem från ansiktet det var vidrigt. När vi kom tlll husbilen fick vi ta av oss kläderna ute och slänga in kläderna i bagageluckan. När vi kom hem plockade vi 214 älgflugor från kläderna, tänk om jag inte hade haft en badmössa på mig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.