Zandy fick hjärtstopp under lättare nedsövning – förlorade synen och kan inte gå

zandysovning

 

 

Pomeranian hunden Zandy besökte veterinären för att hon hade analsäcksinflammation. Veterinären gav en lugnande spruta till hunden och bad ägarna hämta henne senare. Men Zandy fick hjärtstopp och idag är hon blind och kämpar med att försöka komma upp på benen och gå.

Det som skulle vara ett enkelt ingrepp blev en mardröm för Zandys ägare. Zandy bor i Norge och ägaren har bett oss dela detta med er så att så många som möjligt förstår vilken risk det är att söva ned en hund!

Bakgrund: Zandy hade för ca 1 månad sedan varit nedsövd hos veterinär för att ta bort tandsten. I samband med det fick hon en uppvakningsspruta. Den gången var hon drygt ett dygn i ett tillstånd som om hon inte kände igen sina ägare och låg bara och stirrade och var orkeslös. Detta berättade Zandys ägare för veterinären som tog hand om Zandy förra veckan. Ägaren var rädd för nedsövning men veterinären menar att hon gjorde allt helt i enlighet med hur man skall agera, trots det är Zandy blind idag och kan inte gå.

I början av förra veckan då Zandy lades in, fick hon lugnande och veterinären rensade analsäckarna på Zandy, någonstans gick det fel för Zandy fick hjärtstopp och blev utan syre. Veterinären lyckades få igång hennes hjärta igen men Zandy hade fått en hjärnskada och var nu enligt veterinären blind. Hon kunde heller inte resa sig upp eller gå. Zandy fick stanna några dagar hos veterinären och efter en lång diskussion om huruvida Zandy skulle avlivas eller få en chans att försöka komma tillbaka i hemmiljö, togs beslutet att Zandy skulle få prova komma hem.

Zandy fick åka hem i slutet av förra veckan. Hon hade matlust och drack vatten och kunde då resa sig på frambenen medan bakbenen inte höll och hon kunde inte gå. Efter ett gediget arbete med henne i helgen klarar hon nu av att gå korta sträckor med stöd, hon är fortfarande blind och ingen vet hur det kommer att gå med henne. Veterinären kan inte svara på hur svåra skador Zandy fått eller om hon kommer att klara sig?

Våra ord till hundägare och veterinärer, under de år vi skrivit DOG NEWS har vi fått in flera historier från hundägare varje år där hundar dött av narkos eller skadats. Lyssna på hundägaren, var extremt försiktig då ni söver ned en dvärghund eller en Pomeranian, de är väldigt känsliga för nedsövning, lugnande och narkos!!!

År 2012 skedde dödsfall vid en av 1 800 narkoser. I samband med sövning kan naturligtvis även lindrigare tillbud inträffa. Kraftiga blodtrycksfall, andningsstillestånd och oväntade reaktioner uppträder då och då.

Bara för några år sedan förlamades hunden Rambo vid ett veterinärbesök där veterinären skulle avlägsna mjölktänder

 
DOG NEWS Sveriges största hundblogg

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.