Europeiska antibiotikadagen den 18 november

banner_eaad_leaderboard_728x90

En forskargrupp vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har mycket snabbt upptäckt nya medel mot Gram-negativa och Gram-positiva bakterier som är resistenta mot dagens antibiotika. Två patentansökningar gällande dessa uppfinningar lämnades tidigare i år in till Patentverket, läs mera här

För vården är resistenta bakterier ett ständigt närvarande hot. När antibiotika inte längre fungerar kan en vanlig operation bli livshotande. Efter 2050 beräknas 10 miljoner människor dö årligen på grund av antibiotikaresistens – om vi inte vidtar åtgärder nu.
– Vi måste bli ännu duktigare på att använda antibiotika på ett klokt sätt, säger smittskyddsläkaren Mats Erntell, skriver Forskning.se

 

Så fungerar ESBL-bakterierbacteria background renderESBL står för ”extended spectrum beta-lactamases”, en sorts enzymer som bryter ner de viktiga antibiotikatyperna penicilliner och cefalosporiner. (ESBL är samlingsnamnet för över 500 olika enzymer.) Bakterier som bildar ESBL är motståndskraftiga (resistenta) mot dessa läkemedel.

Bakterierna som bildar ESBL finns i huvudsak i tarmen hos människa och djur som en del av den normala bakteriefloran. Människor smittas därför via händer, föremål eller vatten som förorenats med bakterier från människors eller djurs tarmflora.

ESBL-bildande bakterier kan till exempel orsaka urinvägsinfektion, blodförgiftning och i vissa fall lunginflammation. Om man får en infektion med ESBL-bildande bakterier finns det risk för att insatt antibiotikabehandling inte har någon effekt eftersom bakterien ofta är resistent mot de antibiotikapreparat som man vanligtvis använder.

Ett av de största orosmolnen inom sjukvården idag är ESBLcarba-bildande bakterier. ESBLcarba är en speciell typ av ESBL-resistens som innebär att bakterierna är resistenta mot antibiotikagruppen karbapenemer, men även mot andra beta-laktamasantibiotika inkluderande bredspektrum cefalosporiner. De flesta ESBLcarba-bildande bakterierna är därtill endast känsliga för ett fåtal andra antibiotika och därför finns det i dag ytterst få behandlingsalternativ mot infektioner med dessa bakterier.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundblogg 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English English Svenska Svenska
%d bloggare gillar detta: