Aggressiv magsjuka bland hundar oroar inför helgens utställning – åtgärder vidtas

Sundsvalls tidning går nu ut med varningar om magsjuka som dödat en hund efter Hundmässan i Stockholm – nu är oron stor att flera hundar skall drabbas i samband med hundutställningar i helgen.

På en utställning som ordnades i Åre för några veckor sedan insjuknade flertalet hundar i kennelhosta. Så just nu är risken stor att hundar kan insjukna i både magsjuka och kennelhosta.

Idag ordnar Njurunda Brukshundklubb en inofficiell utställning med jultema på Klass Arena i Söråker och oron ligger i luften. Arrangörerna skriver på klubbens Facebooksida inför utställningen:

Pga dagarnas oro om magsjuka? smitta bland hundar så kommer utställarna få visa hundens tänder själva för att minska smittspridningen. Allt för att våra pälsade vänner ska få må bra så gör vi det vi kan.

Inför lördagens (10/12) inofficiella utställning på klass arena, Söråker, vädjar vi att ni tar i beaktning de senaste två veckors incidenter för tidigare utställningar. Åre (SSRK) utställning, där flertalet hundar fått kennelhosta med sig hem och helgens hundmässa i Stockholm där en aggressiv typ av magsjuka spridits till den gräns att hundar har blivit akut inlagda hos veterinär, med en hund som gått bort pga. denna sjuka. Vi vill därför att alla med hundar som hostar (kennelhosta) och magsjuke-liknande symptom stannar hemma och inte vistas bland andra hundar. Detta för att undvika fortsatt spridning och allvarliga följder. Vi vill trots allt att denna lördag ska vara en trevlig tillställning i en positiv anda. Vänliga hälsningar Utställningen NBHK.

På facebook skriver Stockholms hundmässa om magsjukan: Det har kommit till vår kännedom att några hundar har blivit sjuka efter helgen och att en hund till och med har avlidit. Vi tycker självklart att detta är förfärligt!

För oss är det så klart jätteviktigt att alla hundar som kommer till Stockholm Hundmässa mår bra och är friska. Det är alltid hundägarens ansvar att inte ta med en sjuk eller skadad hund till en utställning, både för den egna hundens skull men också för att undvika smittspridning.
ALLA hundar MÅSTE passera veterinärbesiktningen, och visar hunden några symptom stoppas den direkt. Tyvärr finns det trots detta alltid en risk att smittor sprids när så många hundar vistas så nära varandra i en inomhusmiljö.

Vi ber er att vara lite extra vaksamma och misstänker du att din hund har blivit dålig ska du självklart uppsöka veterinär. Var rädda om er själva och era kära hundar.

DOG NEWS skrev i veckan om den hund som dog efter att ha insjuknat i magsjuka läs mera här

TA ALDRIG MED DIG EN SJUK HUND PÅ AKTIVITETER MED HUND !!

Flertalet av de hundar som deltog i Stockholm på Hundmässan deltar i helgen på Koira messut i Helsingfors i Finland – de finns en oro bland deltagare att smittan förs vidare.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.