Tips om din hund sprungit bort

smallare

Varje år blir omkring 250 000 hundar skrämda av smällare och raketer, vissa så illa att de flyr i panik. Här kan du läsa vad du kan göra om det värsta händer och din hund eller katt försvinner samt hur du ska agera om du hittar ett bortsprunget djur.

Först vill vi rekommendera att aldrig ta med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet. Väljer du ändå att göra det håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.

DjurID.se återförenar hundar och hundägare

Svenska Kennelklubbens ägarregister, DjurID.se, innehåller uppgifter om hundratusentals hundar och deras ägare. Om du och din hund finns med kan den som hittar hunden enkelt söka rätt på dina kontaktuppgifter. Som ägare kan du anmäla ditt djur försvunnet och efterlysa det via DjurID.se’s Facebook-sida.

Är hunden borta?  gör så här:

  1. Ring DjurID.se, 08-795 30 50 – anmäl hunden försvunnen och kontrollera att dina kontaktuppgifter stämmer.
  2. Ring polisen, 114 14 – anmäl hunden försvunnen.
  3. Efterlys hunden – på DjurID.se’s Facebook-sida för hundar, liknande facebook-sidor, och i lokaltidningen. Prata också med grannar, sätt upp lappar och kontakta djurhem i området.

Hittat en hund? – gör så här:

  1. Ta reda på hundens id-nummer – titta efter tatuering med siffror och bokstäver i örat. Hittar du ingen tatuering vänd dig till exempelvis polis, veterinär eller djurhem för att få hjälp att undersöka om hunden är id-märkt med microchip under huden.
  2. Sök efter hunden i DjurID.se – sök själv eller ring oss, 08-795 30 50.
  3. Efterlys hundens ägare – på DjurID.se’s Facebook-sida för hundar, liknande Facebook-sidor och sätt upp lappar i området.

Källa: Text hämtad från SKK

 vetzoonyar

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.