Fästingar mitt i vintern

fastiing

Trots att det är januari och mitt i vintern så är fästingarna vakna på en del platser i landet, en hundägare hittade i veckan en fästing på sin hund.

Fästingsäsongen i Sverige är snart här. Den varar från när medeltemperaturen går upp 7 grader till dess att vinterfrosten sätter in. Under dessa månader riskerar både hund och människa att smittas av Borrelia, som ger upphov till en av de vanligaste fästingburna sjukdomarna i Norden – borrelios.
Enligt en färsk online-undersökning bland 1 545 svenska hundägare, hittar nästan åtta av tio hundägare fästingar på sina hundar varje år. I genomsnitt fann svenska hundägare 15 fästingar per hund under fästingsäsongen 2013.

Milda vintrar ökar risken
– Antalet fästingar som suger blod på hunden är förmodligen högre, beroende på att många fästingar är små och svåra att upptäcka i pälsen, säger Leif Hokfors, chefsveterinär på Djursjukhuset Hund & Katt i Kumla. Risken att infekteras av Borrelia stiger i takt med att vi får mildare vintrar, vilket gör att antalet fästingar ökar, säger Leif Hokfors.
Det är framför allt områden i södra och mellersta Sverige som är mest drabbade. I vissa områden bär runt 30 procent av de insamlade fästingarna på Borrelia. Enligt undersökningen oroar sig 60 procent av de svenska hundägarna i hög, eller någon, grad över att deras hundar ska smittas av Borrelia. Trots detta så väljer så mycket som 37 procent att behandla sin hund mot fästingar. Ju längre tid en fästing får sitta på en hund, desto större är risken för att hunden smittas av borreliabakterier.

10 gånger mer fästingar

Tycker du att det finns mycket mera fästingar än tidigare? I så fall har du alldeles rätt, antalet fästingar har ökat markant, det finns idag 10 gånger mer fästingar än för 20 år sedan.

Professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet är Sveriges främste expert på fästingar, han säger att fästingarna har blivit 10 gånger fler och mycket beror på rådjuren.

Fästingar kan ge våra husdjur borrelia och infektionssjukdomen granulocytär anaplasmos (som ger hundar feber, trötthet, aptitlöshet, avmagring,  ledont, stelhet och vinglighet. Katter kan också drabbas).

Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som sprids via fästingbett. Symptomen hos en borreliasmittad hund uppkommer 4-6 veckor efter smittillfället, och risken för smitta ökar ju längre tid fästingen sitter fast. Många djur som blir smittade visar inga tecken på sjukdom.

Läs också fakta om fästingar och fästingburna sjukdomare här

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.