Hunden såldes vidare direkt efter överlåtelse

blocket_hemsida

Sydsvenskan skriver om Nadia vars hund Lea såldes vidare direkt efter omplacering, Nadia hade vid överlåtelsen sagt att hunden inte fick säljas.

Nadia hade haft hunden Lea i nästan fem år då hennes livssituation ändrades och hon började leta efter ett nytt hem via Blocket. Hon kom i kontakt med en kvinna i trettioårsåldern i Svedala som kändes som ett bra hem för Lea. Vid överlåtelsen hade Nadia sagt att hunden inte fick säljas vidare, men bara veckor senare såg en vän till Nadia att hunden låg ute på Blocket till salu. Hunden såldes senare vidare för 5000 kronor.

Nadia blev bestört och delade detta via facebook, inlägget delades över 700 gånger och till sist kom Nadia i kontakt med den nya ägaren. Hunden visade sig nu vara halt, opålitlig och inte alls samma hund i lynnet som tidigare. Nadia försöker nu köpa tillbaka hunden men den nya ägaren är osäker på om Nadia kan erbjuda ett bra hem för hunden.

Vad Nadia INTE tänkte på är att du aldrig kan påverka en vidare försäljning av en hund som du sålt eller gett bort!

Jag vill inte att köparen ska kunna sälja hunden vidare eller avliva den utan mitt godkännande, kan jag lägga till det villkoret i avtalet?

Nej, det kan du inte göra. Inte nog med att det strider mot Svenska Kennelklubbens grundregler, det är dessutom en inskränkning i äganderätten att upprätta sådana villkor.

Säljer du en vara övergår äganderätten till köparen och det är helt och hållet upp till den nya ägaren att bestämma om exempelvis en eventuell försäljning.

Källa: SKK Köp och avtal

glycoflex_20%25

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hunden såldes vidare direkt efter överlåtelse

  1. Rebecka skriver:

    Jag bryr mig inte om vad SKK eller lagen säger. Jag tycker det är bra när uppfödare/säljare skriver att man inte får sälja vidare/avliva utan att första kontakta uppfödaren/säljaren. Jag vet att sälja en hund inte skiljer sig från att sälja ett kylskåp, men det betyder inte att det är rätt. Det är stor skillnad på kylskåp och ett levande djur.

    Min uppfödare skrev faktiskt något liknande i köpeavtalet men vi personligen tog det bara positiv. Även om vi båda vet att det inte skulle gälla i domstol eller dylikt så sänder det ändå ut signaler till valpköpare. Skulle göra detsamma för försöka skrämma bort ev. oseriösa valpköpare.

    Förstår att det är svårt att stifta en lag där man förnekar köpare att själva fatta beslut om när/om en hund ska säljas vidare eller avlivas. Något jag däremot tycker borde lagstiftas är möjligheten för uppfödare att välja valpköpare utan att riskera anmälas för kränkning eller dylikt. Om man inte anser att någon bör skaffa hund ska man inte tvingas sälja till dem. Givetvis kan man hitta på ursäkter men det är trist att det ska behövas.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.