Uppfödare skyller allvarliga avelsdefekter och problem på Bravecto

bravecto

Tomma tikar, dödfödda valpar, ovanligt små valpkullar, hjärtfel, vattenskalle, tillbakabildade bakben och knäckt ryggrad är bara några av de problem som hunduppfödare tror att beror på användning av fästingmedlet Bravecto.

Många uppfödare i Sverige är mer eller mindre säkra på att fästingmedlet Bravecto ligger bakom många tragedier med valpkullar som blivit helt annat än vad uppfödarna förväntat sig. Uppfödare som tidigare haft en lyckad avel vittnar om stora problem med tikar som inte blir dräktiga, med dödfödda valpar och valpar som fötts med defekter.

Men Agneta Gustafsson, medicinsk chef på MSD Animal Health, menar att det inte finns något samband.

Enligt Läkemedelsverket låg antalet rapporterade biverkningar av fästingmedlet Bravecto under år 2016 på, 3 per 10 000 sålda tuggtabletter. Det innebär att biverkningar är ovanliga. Antalet biverkningar ligger därmed på ungefär samma nivå som för vaccinet DHPPi, ett kombinationsvaccin mot valpsjuka, smittsam leversjukdom, parvo och kennelhosta, skriver ATL.

I en studie, som bland annat refereras i den amerikanska bipacksedeln till Bravecto, behandlades tio beagletikar med Bravecto vid 3-4 tillfällen före och efter parning. Samtliga tikar blev dräktiga och valpade. I två av kullarna noterades missbildningar på sammanlagt sju valpar i samband med att de obducerades. Bland missbildningarna fanns deformerade lemmar, förstorade hjärtan, förstorad mjälte och gomspalt.

– Veterinärer och även många uppfödare vet att slumpmässiga problem kan uppstå med en enskild valp eller med en hel kull under normala uppfödningsförhållanden, säger Agneta Gustafsson till ATL.

Inrapporterade biverkningar efter användning av Bravecto hos hund under tidsperioden är från maj 2014 till och med maj 2016 – HÄR

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Uppfödare skyller allvarliga avelsdefekter och problem på Bravecto

  1. Alexandra skriver:

    Bättre med fästingvakt ultraljud! Inga kemikalier och billigare än Bravecto till och med! 😀 Köp den här: http://www.prickenssystuga.se/produkt/fastingvakt-ultraljud/

  2. Pingback: Fästingmedel eller inte?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.