Fästingmedel eller inte?

Nu är fästingsäsongen här och många hundägare står inför det svåra beslutet att ta, vilket fästingpreparat skall man använda i år? Det är som valet mellan pest eller kolera. 

För några år sedan tvingades vi avliva vår hund som insjuknat i Borrelia, från den våren började vi använda fästingpreparat. Ifjol upplevde vi precis som många andra att fertiliteten på tikar som behandlats med Bravecto blivit sämre, så tikarna gick tomma.

Ifjol blev jag själv fästingbiten redan tidigt på våren.

Efter att ha tittat på Malou igår funderar vi allvarligt på att vaccinera oss själva mot TBE! I programmet får man träffa 11-åriga Anna som var ute och badade på sommaren när hon fick ett fästingbett. Hon drabbades mycket allvarligt av TBE och har fått allvarliga men för livet. Anna behöver assisstanshjälp dygnet runt och kan inte prata. Kolla TV inslaget här

Hur tänker ni göra, vilket fästingpreparat använder du i år?

Fakta: TBE är en sjukdom som angriper hjärnans nervsystem och smittar människor genom fästingbett. Det räcker att bli biten av en fästing som bär på viruset för att få sjukdomen. Fästingarna får sjukdomen själva när de biter och suger blod från smågnagare.

I Sverige smittas ungefär 200 personer av TBE varje år. De senaste decennierna har TBE ökat.

Av alla vuxna som blir smittade av sjukdomen får 1 av 3 på något sätt bestående men.

Fakta TBE hos hund: TBE orsakas av ett virus (Tick-borne encephilitis virus), som sprids genom fästingbett till både människor och hundar. Infektionen är inte alls ovanlig hos hund, men viruset orsakar mycket sällan sjukdom hos infekterade hundar. Från andra länder finns sjukdomsfall beskrivna, hundarna har haft symtom som kramper och förlamningssymtom och varit så dåliga att de avlivats.

Våren är här: Hur skyddar du din hund mot loppor, fästingbett och infektioner?

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.