Små hundar behöver också motion, stimulans och aktivering

Felaktigt tror valpköpare att en liten hund eller mindre ras är mindre krävande bara för dess mindre storlek. Detta skapar ofta problem och leder eventuellt till att hunden omplaceras.

Efter att ha bollat lite med läsare och andra hundägare och med egen erfarenhet av mindre hundraser tänkte vi ta upp ämnet små hundar och mindre raser och deras behov av motion stimulans och aktivering.

Ofta läser man att mindre hundar behöver mindre motion, stimulans och aktivering. Vilket på ett sätt är rätt i proportion till en 50 kilos hund men blir felaktig information till de som köper en valp då man lätt misstolkar vad det betyder med mindre motion, mindre stimulans och mindre aktiviteter. Allt är relativt och måste sättas i proportion till hunden men man får inte glömma bort att en liten dvärghund så som chihuahua också skall ha motion och aktivering för att må bra.

Inte sällan möter vi människor som blir överförtjusta i våra dvärghundar och som utbrister ”sådan vill jag också ha den behöver ju ingen motion och den kan jag ju ha i handväskan” etc.

Bara för att hunden är av mindre storlek betyder det inte att den inte skall ha motion och aktivitet för att må bra. En liten hund går promenader eller vill aktiveras drygt en timme på förmiddagen och det samma på eftermiddagen. Utöver den motionen leker de gärna i trädgården en stund mellan varven. Aktivitet och promenader minst 2,5 timmar dagligen gäller alla hundraser, stora som små.

En hund som inte får motion och aktivering blir lätt en hund som vantrivs, som biter sönder saker, tuggar på inredning, kissar inne, skäller eller på annat vis visar att den inte mår bra.

Ofta är mindre hundraser väldigt aktiva och älskar att vara med överallt – bara för att hunden är liten så betyder det inte att den enbart vill ligga i soffan eller bäras under armen.

Bor du i stan så är en liten hund ett bra alternativ men tänk på att ett varv runt kvarteret inte räcker för att ge hunden den stimulans den behöver!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Små hundar behöver också motion, stimulans och aktivering

  1. Pingback: Så länge får du lämna hunden ensam – brist på aktivering ger en ”problemhund”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.