Så länge får du lämna hunden ensam – brist på aktivering ger en ”problemhund”

Foto: pixabay

Nu är våren här och många planerar att skaffa sig en ny familjemedlem, en hundvalp, till sommaren inför semestern. Det är bra att tänka på att hunden är ett flockdjur och den mår inte bra av att lämnas ensam i många timmar.

Oftast är man hemma med en hundvalp de första veckorna och sen tror man att man kan lämna den ensam då man börjar jobba. Men hundvalpar under fyra månader får enbart lämnas ensamma i kortare stunder. Det betyder att du INTE kan lämna valpen ensam utan tillsyn och sällskap och aktivering!

I vårt område bor det drygt 60 hundar. Vi promenerar flera timmar dagligen med våra hundar och tyvärr ser vi att ca 85% av hundarna i området rastas mindre än 15 minuters promenader, det gäller oftast de större hundarna som inte får komma ut. Man undrar varför de har hund överhuvudtaget?

Det är särskilt viktigt att alla hundar får träffa människor flera timmar om dagen och att de aktiveras.

En tränad vuxen hund klarar av att vara ensam TOTALT fem timmar per dag, säger man på Svenska kennelklubben.

Har du inte den tiden att lägga på din hund så är det kanske inte läge att skaffa en hundvalp just nu!

Rastning

Små hundar behöver också stimulans – aktivering och motion

Bara för att hunden är av mindre storlek betyder det inte att den inte skall ha motion och aktivitet för att må bra. En liten hund går promenader eller vill aktiveras drygt en timme på förmiddagen och det samma på eftermiddagen. Utöver den motionen leker de gärna i trädgården en stund mellan varven. Aktivitet och promenader minst 2,5 timmar dagligen gäller alla hundraser, stora som små.

En hund som inte får motion och aktivering blir lätt en hund som vantrivs, som biter sönder saker, tuggar på inredning, kissar inne, skäller eller på annat vis visar att den inte mår bra.

Ofta är mindre hundraser väldigt aktiva och älskar att vara med överallt – bara för att hunden är liten så betyder det inte att den enbart vill ligga i soffan eller bäras under armen.

Bor du i stan så är en liten hund ett bra alternativ men tänk på att ett varv runt kvarteret inte räcker för att ge hunden den stimulans den behöver! Läs mera om hur mycket aktivering en hund behöver här

Intervju om att köpa hundvalp med Margareta Tervell från Jordbruksverket

Hur länge kan jag lämna min hund ensam?

Enligt lagen, tillsyn minst två gånger om dagen, enligt Jordbruksverkets allmänna råd bör hundar rastas var sjätte timme. Valpar och äldre hundar behöver tillsyn minst var fjärde timme.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

 

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Husdjur
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Så länge får du lämna hunden ensam – brist på aktivering ger en ”problemhund”

  1. Pingback: Allt flera hundar omplaceras då ägarna måste tillbaka till jobbet

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.