Hundra år i djurens tjänst

hc3a4st.jpgFöreningen Svenska Röda Stjärnan bildades 1917 med huvudsaklig uppgift att ta hand om skadade hästar i krig. Ett djurens ”röda kors”. Föreningen utbildade medlemmar i hästsjukvård. Redan 1918 fick de nytta av kunskaperna då de tillsammans med en hästambulans samt en veterinär reste för uppdrag vid finländska frihetskriget. Där tog stjärnsystrar hand om skadade hästar som verkat vid fronten.

Nästa stora insats var vid vinterkriget i Finland, som bröt ut 1939. Återigen skickades en hästambulans med stjärnsystrar nu via Haparanda till Kuopi. För att undvika sammanblandning med den sovjetiska Röda Armén ändrades namnet 1941 till Svenska Blå Stjärnan.

Efter kriget lades utbildningens fokus på lantbrukets djur för att ingå i det ekonomiska försvaret.

Idag arbetar organisationen med smittskydd och krisberedskap inom djurområdet med uppdrag från Jordbruksverket, länsstyrelser, kommuner och andra myndigheter. Nu är fokus på lantbrukets djur men också häst. På senare år utbildas Blå Stjärnor även för smittskydd inom binäringen. Runt om i landet arrangerar förbund och ungdomsavdelningar föreläsningar, läger och andra aktiviteter för djurintresserade. Svenska Blå Stjärnan är en ideell organisation för djurintresserade i alla åldrar. I föreningsverksamheten lyfts både produktionsdjuren och sällskapsdjuren, såsom katt, hund och smådjur, fram.

I helgen 13-14 maj firar Svenska Blå Stjärnan genom en jubileumsstämma på Karlbergs slott. Föreläsare är Jordbruksverkets generaldirektör Leif Dennerberg, arméchef Karl Engelbrektson, avdelningschef på Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap Cecilia Nyström samt veterinär Kalle Hammarberg. Moderator är Johan Beck-Friis, informationschef Sveriges Veterinärförbund. Musik av Livgardets Dragonmusikkår.

Seminariet invigs av riksstjärnchef Christina Arosenius.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.